• Latest news

Ինչպե՞ս հաղթահարենք շոգն առանց խնդիրների եւ թունավորումների. 8 խորհուրդ գաստրոէնտերոլոգից

27 հունիսի, 2017  17:51

Ամռանը մարդիկ սննդային թունավորումներին եւ մարսողության հետ կապված խնդիրներին ավելի հաճախ են բախվում՝ անորակ կամ հին մթերք օգտագործելու պատճառով, քան տարվա մյուս եղանակներին: Ինչպե՞ս հաղթահարենք առաջիկայում Երեւանում սպասվող շոգը` առանց նման խնդիրների եւ թունավորումների: Գաստրոէնտերոլոգ Մարիաննա Մալխասյանը դրա հետ կապված հետեւյալ խորհուրդները տվեց.

  • Ուշադրություն դարձրեք մթերքների պիտանիության ժամկետին: Պատահում է, որ մթերքի պիտանիության ժամկետը դեռեւս չի սպառվել, սակայն այն օգտագործման համար արդեն պիտանի չէ չափից ավելի շոգի կամ սխալ պահելու հետեւանքով: Օգտագործելուց առաջ համոզվեք, որ մթերքն իսկապես թարմ է:
  • Շոգին ցանկալի չէ սունկ եւ կաթ օգտագործել. բավական մեծ է թունավորվելու կամ մարսողական խնդիրներ ունենալու հավանականությունը:
  • Շոգ եղանակին հակացուցված է նաեւ ալկոհոլի օգտագործումը. այն օրգանիզմից դուրս է բերում հեղումն ու նպաստում ջրազրկմանը:
  • Ապուրներն ու այլ ուտեստները չի կարելի է պահել 3 օրից ավելի, նույնիսկ սառնարանում:
  • Եթե որոշել եք քաղաքից դուրս գնալ, բոլոր մթերքների պահպանման համար անհրաժեշտ պայմաններ ապահովեք:
  • Ձգտեք ավելի շատ թարմ միրգ ու բանջարեղեն ուտել:
  • Օրական 2-3 լիտր ջուր խմեք:
  • Թունավորման եւ մարսողության հետ կապված խնդիրների դեպքում ինքնաբուժմամբմ զբաղվել պետք չէ: Ավելի լավ է դիմել բժշկի, հատկապես եթե ախտանշանները 24 ժամվա ընթացքում չեն անում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է