Բուսական դիետաներն իսկապես նվազեցնում են խոլեստերինի մակարդակը, հավաստում են ճապոնական Keio University-ի գիտնականները, որոնք վերլուծել են 30 հետազոտությունների եւ 19 կլինիկական փորձերի տվյալները, որոնցում ուսումնասիրվել են առնվազն 4 շաբաթ բուսական դիետայի հետեւելու արդյունքները:
Վերլուծությունը ցույց է տվել, որ բուսակերների մոտ ընդհանուր խոլեստերինի մակարդակն արյան մեկ դեցիլիտրում 29.2 միլիգրամով պակաս է, քան մսակերների մոտ:
Գիտնականների խոսքով՝ բուսական դիետայի անցնելու շնորհիվ մսակերների մոտ խոլեստերինի մակարդակը կարող է նվազել 12.5 միլիգրամով՝ մեկ դեցիլիտրի համար: Բուսակերները շատ բանջարեղեն, մրգեր ու ընկուզեղեն են ուտում, իսկ այդ մթերքները հարուստ են սննդային մանրաթելերով, սոյայի սպիտակուցով, ֆիթոստերոլներով եւ քիչ հագեցած ճարպեր են պարունակում: Հենց այդ պատճառով էլ բուսակերների մոտ խոլեստերինի մակարդակը ցածր է:
Հայտնի է, որ արյան մեջ խոլեստերինի բարձր մակարդակը մեծացնում է սրտի եւ անոթների հետ կապված խնդիրների առաջացման վտանգը (սրտի իշեմիկ հիվանդություն, սրտի եւ ուղեղի կաթված): Գիտնականներն իրենց սիրտ-անոթային համակարգի առողջության համար մտահոգվող մարդկանց խորհուրդ են տալիս ավելի շատ բուսական ծագման մթերք օգտագործել եւ առավելագույնս նվազեցնել յուղոտ կարմիր մսի քանակությունը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր