Բոլորի համար ընդհանուր սնվելու կանոններ չկան եւ չեն կարող լինել, քանի որ բոլոր մարդիկ տարբեր գեներ ունեն եւ էներգետիկ տարբեր պահանջմունքներ. գրասենյակային աշխատողը եւ ամբողջ օրը ֆիզիկական աշխատանք կատարող մարդը պարզապես չեն կարող միատեսակ սնվել, պնդում է սննդամթերքի հարցերով մասնագետ Դավիթ Պիպոյանը:
Սակայն կան մի շարք սկզբունքներ, որոնց բոլորին խորհուրդ է տրվում հետեւել՝ անկախ վարած կենսակերպից:
Մարդկանցից շատերն այսօր չեն նախաճաշում՝ դա պատճառաբանելով ժամանակի պակասով: Սակայն նախաճաշը սնունդի ամենակարեւոր ընդունումն է, եւ այն ոչ մի դեպքում չի կարելի բաց թողնել:
Օրվա ընթացքում կատարյալ է 3 անգամ լիարժեք սնվելը եւ 2 անգամ՝ ձեռքի հետ:
Ցանկալի է, որ սննդակարգը կազմված լինի 50-60 տոկոս ածխաջրերից (ցանկալի է նախապատվություն տալ, այսպես կոչված, «դանդաղ» ածխաջրերին), իսկ մնացած մասը՝ ճարպերից եւ սպիտակուցներից:
Խորհուրդ է տրվում քաղցրեղեն ուտել մինչեւ կեսօր, սա կօգնի ավելորդ քաշ չհավաքելուն: Քաղցրեղենի փոխարեն կարելի է ընտրել չրեր, որոնք ավելի շատ են օգտակար սնուցող նյութեր պարունակում, քան հրուշակագործական արտադրանքը եւ կոնֆետեղենը:
Ինչպես նախաճաշը, ընթրիքը եւս խորհուրդ չի տրվում բաց թողնել, իհարկե՝ ընթրիքին չարժի նաեւ ինչ-որ «ծանր» եւ դժվարամարս բան ուտել:
Ինչպես նշեց Դավիթ Պիպոյանը, ընթրիքի վերաբերյալ մեծ թվով առասպելներ կան, եւ դրանցից ոչ բոլորն ունեն թեկուզ որեւէ գիտական հիմնավորվածություն: Օրինակ՝ կարծիք կա, որ երեկոյան 18:00-ից հետո չի կարելի ուտել: Սակայն եթե մարդն աշխատանքից վերադառննում է 19:00-ին եւ քնում է ժամը 1-ին կամ 2-ին, նա ինչպես կարող է չընթրել, հարց հնչեցրեց մասնագետը: Նրա խոսքով՝ ընթրիքի ժամը պետք է կախված լինի մարդու կենսակերպից. եթե նա վաղ է քնում, ցանկալի է վաղ էլ ընթրել, որ օրգանիզմը հասցնի սնունդը մարսել մինչեւ քնելը, իսկ եթե մարդը ուշ է քնում, սարսափելի ոչինչ տեղի չի ունենա, եթե նա ուշ ընթրի:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր