• Latest news

Օմեգա-3 ճարպաթթուները օգտակար են աղիների առողջության համար. հետազոտություն

14 սեպտեմբերի, 2017  16:55

Գիտնականները վաղուց խոսում են այն մասին, որ յուղոտ ձկները, օմեգա-3 ճարպաթթուների պարունակության շնորհիվ, պաշտպանում են աղիների այնպիսի հիվանդություններից, ինչպիսին Կրոնի հիվանդությունն է: Այժմ Լոնդոնի Թագավորական քոլեջի եւ Նոթինգեմի համալսարանի գիտնականները հետազոտություններով ապացուցել են, որ օմեգա-3 ճարպաթթուները  բարենպաստ  են ազդում աղիների վրա:

Մասնագետները գնահատել են աղիների միկրոֆլորայի  կազմը 876 կանանց մոտ եւ որոշել են սննդանյութերի քանակը արյան շիճուկի մեջ: Հետազոտության մասնակիցները պատասխանել են նաեւ իրենց սննդակարգի վերաբերյալ հարցերին:  Սննդակարգում ավելի շատ օմեգա-3 ճարպաթթուներ ընդգրկող մասնակիցները ունեցել են աղիների ավելի բազմազան միկրոֆլորա: Հետազոտողները պարզել են նաեւ, որ այդ մասնակիցների աղիներում ավելի շատ կան մանրէ ներ, որոնք  իջեցնում են բորբոքումների  եւ ճարպակալման ռիսկը: Սակայ, ամենալավ արդյունքներն այն մասնակիցների մոտ էին, որոնք բացի օմեգա-3 ճարպաթթուներից օգտագործում էին մեծ քանակությամբ բուսական բջջանյութ եւ պրոբիոտիկներ:

Օմեգա-3 ճարպաթթուներով հարուստ են սկումբրիան, ընկույզը, չիայի սերմերը եւ շատ այլ մթերքներ:  Նախորդ հետազոտությունները ցույց են տվել, որ օմեգա-3 ճարպաթթուները  ունեն նաեւ հակաուռուցքային հատկություն։ Նրանք նաեւ իջեցնում են զարկերակային ճնշումը, թուլացնում են հոդաբորբերի ախտանիշները եւ ազատում են ճանաչողական խանգարումներից:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է