• Latest news

Ի՞նչ մթերքներ կարելի է ուտել լյարդի հիվանդության դեպքում

15 սեպտեմբերի, 2017  19:53

Լյարդն օրգանիզմում շատ կարեւոր գործառույթներ է կատարում, նաեւ օրգանիզմը մաքրում է թույներից։ Եթե մարդը լյարդի հիվանդությամբ է տառապում, նա պետք է վերանայի իր սննդակարգը՝ այն առավելագույնս թեթեւացնելու համար։ Այսպես է պնդում սննդամթերքի մասնագետ Դավիթ Պիպոյանը։

Մասնագետի խոսքով՝ յուղոտ միսն ու մսամթերքները «ծանրաբեռնում» են լյարդը։ Դրա համար հատկապես վտանգավոր է վերամշակված միսը (երշիկ, նրբերշիկ եւ այլն), որը ոչ այնքան յուղ, որքան քիմիական հավելումներ է պարունակում։ Լյարդի հիվանդության պարագայում ցանկալի չէ սպիտակուցներով հարուստ սնունդ օգտագործել, եթե նույնիսկ խոսքը դիետիկ մսի մասին է, քանի որ դրա հետեւանքով լյարդի աշխատանքը կարող է «ծանրանալ»։

Դրանց փոխարեն մասնագետը խորհուրդ է տալիս հնարավորինս շատ մրգեր ու բանջարեղեն ուտել։ Հատկապես օգտակար են նարնջագույն եւ կարմիր մրգերն ու բանջարեղենը՝ դդումը, գազարը, կարմիր պղպեղը եւ այլն։ Դդումը լյարդի համար օգտակար է նաեւ դրանում առկա Т վիտամինի պարունակության առումով, որը նպաստում է ծանր սննդի յուրացմանն ու բեռնաթափում է լյարդը։ 

Լյարդի համար օգտակար է համարվում նաեւ կտավատի ձեթը, որն անփոխարինելի ամինաթթուներ է պարունակում։ Այն կարելի է ոչ միայն աղցաններում ավելացնել, այլեւ խմել քաղցած ժամանակ։ Բացի այդ, շատ մասնագետներ նշում են, որ լյարդի համար օգտակար են А վիտամին (գազար, ճակնդեղ, ծիրան, պղպեղ, դդում), Е վիտամին (խոտաբույսեր, ձուկ), В2 վիտամին (դեղձ, տանձ, սպանախ, ճակնդեղ) եւ օմեգա 3 ամինաթթուներ (ձկան յուղ, ընկուզեղեն) պարունակող մթերքները։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է