• Latest news

Նարնջի հյութը կարող է ամրացնել ոսկորները եւ պաշտպանել կոտրվածքներից

15 նոյեմբերի, 2017  21:57

Նարնջի հյութը կարող է պաշտպանել կոտրվածքներից, քանի որ այն ամրացնում է ոսկորները, պնդում են Չինաստանի Չժենչժոուի համալսարանի գիտնականները։ Նրանց խոսքով՝ եթե մարդն ամեն օր 2 բաժակ նարնջի հյութ խմի, կարող է կրկնակի նվազեցնել կոտրվածք ստանալու ռիսկը։

Գիտնականները ավելի քան 10 հազար մարդու մասնակցությամբ փորձ են կատարել։ Պարզվել է, որ հյութը հիանալի ամրացրել է ոսկորները եւ պաշտպանել կոտրվածքներից։ Դրա գաղտնիքը С վիտամինի մեջ է, որը նարնջում առկա է մեծ քանակությամբ։ Այդ վիտամինը կա նաեւ լոլիկի, ելակի, կիվի եւ բրոկոլիի մեջ։

Այսպես՝ հետազոտության շրջանակում պարզվել է, որ ամենից շատ վիտամին С օգտագործած մարդիկ հազվադեպ են բախվել կոտրվածքների խնդրին։ Այդ բացահայտումը արդիական է հատկապես տարեց մարդկանց համար, որոնք տառապում են օսթեոպորոզից։  Վիտամին С–ն խթանում է երիտասարդ ոսկրային բջիջներին, որոնք ոսկրային հյուսվածքում ի վերջո դառնում են հասուն բջիջներ։

Օրական վիտամին С–ի յուրաքանչյուր 50 մ/գ–ն (հյութի միջին չափի բաժակի մեկ քառորդը) 5 տոկոսով նվազեցնում է կոտրվածքների ռիսկը։ Նշանակում է՝ մեկ բաժակ հյութը կարող է ռիսկը նվազեցնել 20 տոկոսով, իսկ 2 բաժակը՝ 40։ Բժիշկները նշում են, որ ամեն օր վիտամին С ընդունելը շատ կարեւոր է, քանի որ օրգանիզմը չի պահում այդ վիտամինը։

Հետաքրքիր է, որ նարինջը, թուրինջի եւ կտրոնի պես մոտ մեկ քառորդով նվազեցնում է դեմենցիայի ռիսկը դրանց մեջ առկա կիտրոնաթթվի հաշվին։ Այդ թթվի մեջ կա ֆլավոնոիդ նոբիլետին։ Այն դանդաղեցնում է հիշողության կորուստն ու անգամ դառնալի է դարձնում այդ գործընթացը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է