• Latest news

Յուղոտ սնունդն ինչպես է մեզ սպանում. հետազոտություն

15 դեկտեմբերի, 2017  10:52

Վաղուց է հայտնի, որ հագեցած ճարպերը մահը մոտեցնում են եւ նպաստում սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացմանը: Սակայն մինչեւ հիմա պարզ չէր օրգանիզմի բջիջների վրա դրանց ազդեցության մեխանիզմը եւ այն կոնկրետ պատճառները, որոնք հիվանդությունների լայն սպեկտր էին առաջացնում:

ԱՄՆ Կոլումբիայի համալսարանի գիտնականների նոր հետազոտությունը տվել է այս հարցի պատասխանը: Գիտնականները մշակել են միկրոսկոպիայի նոր մեթոդ, որը թույլ է տալիս ճարպաթթուներին անմիջապես հետեւել կենդանի բջիջների կողմից կլանվելուց հետո: Նրանք կատարելագործել են գոյություն ունեցող վիզուալացման տեխնոլոգիան:

Ըստ մեթոդի՝ ճարպաթթուներում ջրածնի  ատոմը փոխարինվում է նրա իզոտոպով: Այն չի փոխում դրանց ֆիզիկաքիմիական հատկությունները եւ վարքը, ինչպես անում էին հետազոտության ավանդական մեթոդները: Դրանից հետո կենդանի բջիջների մեջ կարող են հայտնաբերվել ճարպաթթուներից ստացված բոլոր մոլեկուլները:

Պարզվել է, որ հագեցած ճարպաթթուներից բջջային թաղանթի ստեղծման պրոցեսը բերում է «կարծրացած» հատվածների առաջացման, որոնցում մոլեկուլները «սառեցված» են: Նորմալ պայմաններում թաղանթները պետք է ճկուն լինեն, իսկ մոլեկուլները, որոնցից դրանք կառուցված են, առաձգական:

Գիտնականները պարզել են, որ հագեցած ճարպաթթուների կարծր, ուղիղ, երկար շղթաները կարծրություն են հաղորդում լիպիդների մոլեկուլներին եւ բջջի թաղանթի մնացյալ հատվածից անջատում: Այս լիպիդային մոլեկուլները այնուհետեւ կուտակվումեն խիտ անշարժ «կղզյակներում» կամ կլաստերներում: Կախված  բջջի մեջ հագեցած ճարպաթթուների հայտնվելու չափից, այս կղզյակներն աճում են՝ ստեղծելով ոչ առաձգական թաղանթի ավելի ընդարձակ հատված՝ այն աստիճանաբար քայքայելով եւ  բջիջները ոչնչացնելով:

«Մենք երկար ժամանակ կարծում էինք, որ բջջային ամբողջ թաղանքը առաձգական է՝ սպիտակուցներին թույլ տալով իրենց ձեւը փոխել եւ տարբեր ռեակցիաներ կատարել: Ոչ մեկը նախկինում կաթնասունների կենդանի բջիջներում կարծր թաղանթ չի դիտարկել: Այն, ինչ մենք տեսանք, բացարձակապես նոր զարմանալի երեւույթ է»,- ասել է հետազոտության հեղինակ պրոֆեսոր Վեյ Մինը:

«Մենք նաեւ հայտնաբերել ենք, որ չհագեցած ճարպաթթուների հավելումը կարող է «հալեցնել» թաղանթի կարծր կղզյակները, որոնք սառեցվել են հագեցած ճարպաթթուներով»,- նշել են հետազոտողները:

Այս մեխանիզմը կարող է մասամբ բացատրել չհագեցած ճարպաթթուների բարենպաստ ազդեցությունը եւ այն, թե ինչպես են բջիջները պաշտպանում օրգանիզմում լիպիդային փոխանակության որոշ խախտումների դեպքում:

Նոր հետազոտությունը կարող է զգալի ազդեցություն ունենալ ինչպես չհագեցած ճարպերի գործողության մեխնիզմը հասկանալու, այնպես էլ ճարպակալման, դիաբետի եւ սիրտ-անոթային հիվանդությունների բուժման վրա:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է