• Latest news

Մկանային զանգվածի աճի համար դեղնուցով ձուն շատ ավելի օգտակար է. ուսումնասիրություն

23 դեկտեմբերի, 2017  23:32

Ամբողջական ձվի օգտագործման ազդեցությունը մկանային զանգվածի աճի տեմպի վրա 40%-ով ավել է, քան միայն ձվի սպիտակուցի օգտագործման դեպքում: Այս փաստը ապացուցել են Իլինոյսի Ուրբանե-Շամպայնե քաղաքի համալսարանի գիտնականները, որոնք այս թեմայի վերաբերյալ մասնագիտացված ուսումնասիրություն են անցկացրել:

Ուսումնասիրության ընթացքում 10 երիտասարդ ուժային ինտենսիվ պարապմունքներից հետո կերել է կա՛մ ամբողջական ձու, կա՛մ միայն ձվի սպիտակուցային մասը՝ 18 գրամ պրոտեինի հաշվարկով (մեկ ամբողջական ձուն 6,5 գրամ պրոտեին է պարունակում): Գիտնականները հետեւել են նաեւ արյան մեջ նշված իզոտոպներով լեյցինի եւ ֆենիլալանինի ամինաթթուների առաջացմանը:

Ինչպես միայն սպիտակուցի, այնպես էլ ամբողջական ձվի օգտագործման դեպքում նոր մկանների գոյացման համար ամինաթթուների նույն քանակություն է մտել օրգանիզմ: Սակայն երբ գիտնականները չափել են մկանային սպիտակուցի սինթեզի մակարդակը, զգալի տարբերություն են նկատել:

«Մենք պարզել ենք, որ պարապմունքից անմիջապես հետո ամբողջական ձվի օգտագործումը հանգեցնում է մկանների սպիտակուցի սինթեզի ավելի բարձր ցուցանիշի, քան՝ բացառապես սպիտակուցի օգտագործման դեպքում», - նշել է ուսումնասիրության հեղինակներից մեկը՝ Նիկոլաս Բերդը:

Այսպիսով, դեղնուցի բացառումը կարող է իմաստ ունենա ավելորդ ճարպերը ոչնչացնելու նպատակով դիետայի դեպքում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է