• Latest news

Պրոտեինային բատոնները նպաստում են գիրանալուն. մասնագետ

28 դեկտեմբերի, 2017  12:15

Տարածված կարծիք կա, որ պրոտեինային բատոնները բավական օգտակար են ձեռքի հետ ուտելու համար: Իրականում այս բատոնների մեջ նույնքան ճարպեր կան, որքան համբուրգերներում, ուստի դրանք կարող են առաջացնել գիրացում, պնդում է London Doctors Clinic-ի բժիշկ Դենիել Ֆենթոնը:

Նրա խոսքով՝ պրոտեինային բատոնները ոչ մի կերպ չեն կարող առողջ սննդակարգի մաս համարվել: Դրանք պարունակում են կոնսերվանտներ, գունավորող եւ քաղցրացնող արհեստական նյութեր, թանձրացնող նյութեր, յուղ եւ ճարպեր, որոնք կապված են խոլեստերինի մեծացման հետ: Եվ այս ամենը միանշանակ մեծացնում է մկանային հյուսվածքների համար այդ բատոնների բոլոր «դրական» էֆեկտները: Այս պատճառով ամենեւին խորհուրդ չի տրվում պրոտեինային բատոնների չարաշահումը:

Մասնագետները տարածված մոտ 50 բատոններում ստուգել են ճարպերի, սպիտակուցների, ածխաջրերի եւ առանձին շաքարի պարունակությունը: Պարզվել է, որ ճարպերի պարունակությամբ ամենավատ տարբերակը համեմատելի էր համբուրգերի հետ: Ի դեպ, բատոններում բարձր էր նաեւ շաքարի մակարդակը:

Ճարպերը եւ շաքարն, անկասկած, անհրաժեշտ են  մկանների նորմալ գործառնության եւ վերականգնման համար: Սակայն, գիտնականների կարծիքով, լավ կլիներ, որ բատոնների մեջ ավելի շատ ընդգրկեին կարեւոր ամինաթթուներ, որոնք մկանների զարգացման համար առավել կարեւոր են:

Դիետոլոգներն ընդգծում են, որ սպտակուցի օգտագործման օրական նորման կազմում է մարմնի 1 կգ-ին 0,8 գրամ: Սա սպիտակուցի օրական մոտ 56 գրամ է տղամարդկանց համար եւ 46 գարմ կանանց համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է