• Latest news

Խելացի երեխաներ ունենալու համար հղի կանայք պետք է ձու եւ բեկոն ուտեն

8 հունվարի, 2018  14:47

Հղի կանայք, որոնք պարբերաբար ավանդական անգլիական նախաճաշ են ուտում՝ բեկոնի հետ ձու, ավելի բարձր IQ-ով երեխաներ են ունենում: Այսպիսի եզրակացության են հանգել Կորնելի համալսարանի ամերիկացի գիտնականները:

Մասնագետները սա կապում են այն բանի հետ, որ ձվի ու բեկոնի մեջ մեծ քանակությամբ խոլին է պարունակվում, որը պատասխանատու է հիշողության եւ երեխաների կողմից տեղեկությունները մշակելու ու յուրացնելու համար: Ըստ որում՝ բավարար քանակությամբ խոլին ստանալու համար կանայք պետք է օրական մինչեւ 9 ձու ուտեն:

Խոլինը մեծ դեր է խաղում նյարդային համակարգի նորմալ գործառնության համար: Այն մասնակցում է նյարդերի պաշտպանական միելինային թաղանթի ձեւավորմանը: Օրգանիզմում В4 վիտամինի բավարար մակարդակը պաշտպանում է բջջային թաղանթի վնասումից եւ նեյրոնների միելինային շերտի քայքայումից: Խոլինը նաեւ ացետիլխոլինի՝ կարեւորագույն նյարդամեդիատորի նախորդն է համարվում, միացություն, որը գլխուղեղին նյարդային իմպուլս է փոխանցում:

Գիտական խմբի ղեկավար Մարիա Քաուդիլլը նշել է, որ նախկինում անցկացված մինչկլինիկական հետազոտություններում սնունդի չափաբաժնում խոլինի քանակության մեծացումը դրական է ազդել առնետների մտավոր զարգացման վրա: Նրանք ավելի լավ են հաղթահարել  ուշադրության եւ ռեակցիայի խնդիրները, ինչպես նաեւ ավելի լավ են կողմնորոշվել ու մտապահել մեծ լաբիրինթոսների ճանապարհները:

Ամերիկացի գիտնականները նոր հետազոտությամբ որոշել են ստուգել, թե В4 վիտամինի ընդունումը ինչպես կազդի երեխաների կոգնիտիվ ունակությունների վրա՝ նրանց մտավոր բնութագրերը գնահատելով մինչեւ 2 տարեկանը:

Վիճակագրական տեղեկություններով՝ ապագա մայրիկների մեծ մասը օրական խորհուրդ տրվող 450 մգ խոլինից ավելի քիչ է օգտագործել: Դա մեծ մասամբ բացատրվում է վաղեմի սննդային սովորությամբ, որը կապված է այն համոզման հետ, թե ձվի դեղնուցում չափազանց մեծ քանակությամբ վնասակար խոլեստերին է պարունակվում: Հենց այս պատճառով շատերը, հատկապես հղիները անտեսում են В4 վիտամինի այս ամենալավ եւ հասանելի աղբյուրը:

Հետազոտությանը մասնակցող 26 հղիներին պատահականության սկզբունքով 2 խմբի են բաժանել. մի խմբում ընդգրկվածները սնվել են նոր դիետայով՝ խոլինով լրացուցիչ հարստացված, իսկ մյուսները՝ ստուգիչ խմբում ընդգրկվածները սովորականի պես են սնվել: Նոր դիետայում խոլինի ընդունումը կազմել է օրական մոտ 930 մգ, ինչը 2 անգամ շատ է սահմանված հրահանգներից:

Այնուհետեւ գիտնականները պարզագույն թեստերի միջոցով ստուգել են արդեն ծնված 4, 10, 18 եւ 24 ամսական երեխաների կոգնիտիվ ցուցանիշները, որոնք համահարաբերակցել են IQ-ի ցուցանիշների հետ: Ստացած արդյունքների համաձայն՝ երեխաները, ում մայրիկները 2 անգամ ավելի շատ խոլին են օգտագործել, քան սահմանված է հրահանգներով, միջինում 22 տոկոսով ավելի լավ են հաղթահարել առաջադրված խնդիրները:

Գիտնականները հույս ունեն, որ մոտ ժամանակներում ազգային դիետիկ հրահանգները կվերանայվեն, իսկ ապագա մայրիկները ավելի շատ խոլին կօգտագործեն, որն անհրաժեշտ է նրանց երեխաների ավելի լավ մտավոր զարգացման համար:

Ի դեպ, ձվից բացի, խոլին է պարունակվում նաեւ կարմիր մսի, ձկան, թռչնամսի, լոբազգիների եւ ընկույզների մեջ:

Երեք տարի տեւած հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology համացանցային պարբերականում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է