• Latest news

Գիտնականները էլեկտրոնային պարկուճ են ստեղծել աղիների հիվանդությունների ախտորոշման համար

11 հունվարի, 2018  18:28

Ավստրալացի գիտնականները ինովացիոն էլեկտրոնային պարկուճ են ստեղծել, որի օգնությամբ կարելի է ախտորոշել աղիների հիվանդությունները, իսկ ամբողջ տեղեկատվությունը այն կփոխանցի սմարթֆոնին: Պարկուճը նախատեսված է աղիների մեջ գազերի պարունակությունը չափելու համար, եւ անցել է մարդկանց վրա կլինիկական փորձարկումների առաջին փուլը:

Մարդու աղեստամոքսային համակարգում բնակվող բակտերիաների մեծ միությունը կերակուրի չմարսված կտորների հետ փոխազդեցության աստիճանից կախված ամենատարբեր գազեր են առաջացնում:

Մելբուրնի թագավորական տեխնոլոգիական համալսարանի գիտնականների մշակած սարքն անցնում է մարսողական համակարգի միջով՝ ընթացքում չափելով աղիքային գազերի խտությունը: 2,6 սմ երկարությամբ եւ 1,1 սմ տամագծով պարկուճը ջրածնի, թթվածնի եւ ածխաթթու գազի հաղորդիչներ ունի:

Պարկուճի մեջ թաքցված են գազերի 2 սենսորներ, ջերմաստիճանի հաղորդիչ, միկրովերահսկիչ, ռադիահաճախականության փոխանցիչ եւ արծաթի օքսիդի հիմքով մարտկոցներ:

Հետազոտությանը մասնակցել է 6 առողջ մարդ, որոնք սնվել են բջջանյութի բարձր կամ ցածր պարունակությամբ մթերքներով: Պարզվել է, որ հաղորդիչը կարողացել է ժամանակի ռեալ ռեժիմում ճշգրիտ որոշել ջրածնի, ածխաթթու գազի եւ թթվածնի խտությունը՝ կախված, թե պարկուճն օրգանիզմով ինչպես է անցել:

Երբ փորձարկվողները պարկուճը կլլել են, այն սկսել է գրեթե 5 րոպեն մեկ դյուրակիր սարքին ազդանշաններ հաղորդել: Վերջինն իր հերթին Bluetooth է օգտագործում, որպեսզի տվյալները սմարթֆոնի հավելվածին ուղարկի:

Կլլելուց հետո մոտ մեկ-երկու օր հետո պարկուճն օրգանիզմից դուրս է եկել:

«Մենք հայտնաբերել ենք, որ ստամոքսն արտադրում է օքսիդացնող քիմիական նյութեր, որ տարրաբաժանի ու քայքայի օտար միացությունները, որոնք այնտեղ սովորականից երկար են մնում: Սա կարող է օտար օբյեկտներից ստամոքսի պաշտպանական համակարգ լինել: Այսպիսի իմունային մեխանիզմի մասին նախկինում երբեք չի հաղորդվել»,- ասել է հետազոտության առաջատար հեղինակ Կուրոշ Կալանթար Զադեն:

Դրանից բացի, սարքն առաջարկում է մարդու միկրոբիոտայի ակտիվության անալիզի միանգամայն նոր միջոց: «Նախկինում մենք ստիպված էինք հիմնվել կղանքի կամ վիրաբուժության վրա, որ փորձանմուշ վերցնեինք եւ անալիզի ենթարկեինք աղիների մանրէների բաղադրությունը,- ասում է Կալանթար Զադեն: - Սակայն դա նշանակում էր, որ մենք դրանք չափում ենք, երբ արդեն միկրոբիոտայի վիճակի իրական անդրադարձումն են: Մեր պարկուճն առաջարկում է միկրոբիոտայի ակտիվության չափման ոչ ինվազիվ մեթոդ»:

Ներկայումս մասնագետները մտադիր են հետազոտությունների երկրորդ փուլն անցկացնել: Աշխատության հեղինակները կարծում են, որ ստացած տվյալները վերջնարդյունքում հնարավոր կլինի օգտագործել առողջ սննդակարգի անհատականացված հրահանգների մշակման համար: Նորույթն օգտակար կլինի նաեւ մարսողության հետ կապված խնդիրներն ախտորոշելիս: Ավելին՝ ապագայում այսպիսի սենսորները կկարողանային փոխարինել որոշ ինվազիվ գործողությունների, օրինակ՝ կոլոնոսկոպիային:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nature Electronics գիտական ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է