• Latest news

Սպիտակուցների 7 օգտակար աղբյուր դիաբետիկների համար

10 մարտի, 2018  12:18

Դիաբետի վերահսկողության գործում մեծ դերակատարում ունի հատկապես սննդակարգը. առանց ճիշտ սնվելու՝ դեղերը սովորաբար չեն կարող դիաբետով տառապող հիվանդների արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակն արդյունավետորեն վերահսկել: Ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում մի քանի մթերք, որոնք հարուստ են սպիտակուցներով եւ օգտակար դիաբետիկների համար:

Ընդեղեններ

Ամեն օր 5 բաժակ ընդեղենային մթերքի օգտագործումը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների հավանականությունը, օգնում կարգավորել քաշը, ինչպես նաեւ նվազեցնում է ճարպակալվելու հավանականությունը. սա հաստատվել է նաեւ 2016 թվականին հրապարակված հետազոտությամբ: Ընդեղենների այս բոլոր հատկությունները շատ կարեւոր են դիաբետը վերահսկելիս, ուստի խորհուրդ է տրվում այն պարտադիր ընդգրկել սննդակարգի մեջ:

Ձուկ եւ ծովամթերք

Կանոավորապես ձուկ օգտագործող մարդիկ ավելի հազվադեպ են բախվում դիաբետիկ ռետինոպատիային եւ դիաբետի դեպքում այլ բարդություններին:

Ընկուզեղեն եւ սերմեր

Ընկուզեղենը մեծ քանակությամբ  ճարպեր եւ կալորիաներ է պարունակում, սակայն քիչ չէ նաեւ սպիտակուցների պարունակությունը, եւ դրանք առողջության համար օգտակար են, այդ թվում՝ նաեւ դիաբետիկների: Ամենաօգտակարն են համարվում նուշը, հունական ընկույզը եւ արեւածաղկի սերմերը:

Հավի միս եւ հավի մսից արտադրանք

Հավի անյուղ միսը եւս օգնում է վերահսկողության տակ պահել արյան մեջ շաքարի մակարդակը, այս մթերքը ցածր հիպոգլիկեմիկ ինդեքս ունի: Հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ հավի միսը, սպիտակուցի այլ աղբյուրների համեմատությամբ, շատ օգտակար է դիաբետի վերահսկողության համար:

Ձու

Դեռեւս 2011 թվականին կատարված հետազոտությամբ պարզվել է, որ օրական 2 ձու օգտագործող 2-րդ տիպի դիաբետով տառապող հիվանդները «վատ» խոլեստերինի ցածր մակարդակ ունեն, ինչպես նաեւ ավելի լավ են վերահսկում արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը եւ արյան ճնշումը:

Ցածր յուղայնությամբ կաթ

Կա սպիտակուցի եւս մի հրաշալի աղբյուր՝ կաթը: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ 6 ամիս ցածր յուղայնությամբ կաթի օգտագործումը բարելավում է ինսուլինի նկատմամբ ռեզիստենտության ցուցանիշները՝ այդ ընթացքում ոչ մի կերպ չազդելով առողջ մարդկանց լիպիդների եւ մարմնի զանգվածի վրա:

Սոյա

Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ սոյայի արտադրանքը եւ իզոֆլավոնները 2-րդ տիպի դիաբետով հիվանդների օրգանիզմի վրա պաշտպանական ազդեցություն է ապահովում: Սակայն ավելի լավ է զերծ մնալ սոյայի վերամշակված մթերքներից, ինչպիսին է սոյայի կաթը, որը շաքար է պարունակում: Սոյայի ցանկացած մթերք օգտագործելուց առաջ խորհուրդ է տրվում բաղադրությունը կարդալ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է