• Latest news

Տարածված մանկական խյուսերը կարող են ճարպակալո՞ւմ առաջացնել

12 մարտի, 2018  21:29

Վերջին շրջանում տարածված մանկական խյուսերը, որպես կանոն, չափից ավելի քաղցր են, այս պատճառով պարզապես չեն կարող առողջ սնունդ համարվել, պնդում են մասնագետները: Նույնիսկ իբր բրոկոլիից եւ կարմիր պղպեղից խյուսը առավելապես կազմված է խնձորից եւ տանձից ու երեխաների մեջ քաղցրի նկատմամբ սեր է սերմանում:

Մասնագետների խոսքով՝ քաղցր խյուսը փոքրիկների ատամների համար վնասակար է, այն կարող է նաեւ փոքրիկների մոտ ճարպակալում առաջացնել: Որոշ տարածված մթերքներ, որոնք պետք է սուր կամ գրգռող համ ունենան եւ պարունակեն բրոկոլի ու կարմիր պղպեղ, իրականում այս բաղադրիչների աննշան քանակություն են պարունակում: Այս մթերքներն առավելապես պատրաստվում են խնձորից եւ տանձից: Բրիտանացի նուտրիցիոնիստները, որոնց թվում է բժիշկ Հելեն Քրոուլին, գնահատել են զտված մանկական սնունդի 343 տարատեսակների պարունակությունը: Դրանց մեծ մասն իսկապես կազմված էր վերամշակված խնձորից ու տանձից, չնայած փաթեթավորման վրա առկա այլ բաղադիչների անվանմանը:

Խնձորը եւ տանձը մեծ քանակությամբ ֆրուկտոզա են պարունակում, որը կործանարար է ազդում փոքրիկի բերանի խոռոչի առողջության վրա: Զգալի քանակությամբ ֆրուկտոզա օգտագործելու դեպքում երեխայի մոտ կարող է մշակվել քաղցր ուտելիքի նկատմամբ յուրահատուկ ճաշակ, եւ նրան ուրիշ ուտելիքը դուր չի գա, ինչի հետեւանքով նա հետագայում կդառնա մանկական ճարպակալման զոհը:

Փորձագետների ենթադրությամբ՝ խնձորի եւ տանձի ակտիվ օգտագործումը պատճառաբանվում է դրանց գնի մատչելիությամբ, մաքրելու գործընթացի դյուրությամբ եւ փոքրիկների կողմից լավ յուրացմամբ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է