• Latest news

Նիհարելու ժամանակ մարդու օրգանիզմից ճարպը շնչառության միջոցով է դուրս գալիս

27 մարտի, 2018  21:35

Մեզանից քչերը գիտեն ինչպես է օրգանիզմից ճարպը անհետանում, երբ քաշը նվազում է: Մինչ այսօր ամենատարածված մոլորությունն այն էր, որ ճարպը վերածվում է էներգիայի: Սակայն նոր ուսումնասիրությունը բացահայտել է, որ ամեն ինչ այդքան էլ պարզ չէ:

Էներգետիկ տեսության հետ խնդիրը, ըստ գիտնականների, կայայնում է նրանում, որ այն խախտում է նյութի պահպանության օրենքը, որին ենթարկվում են բոլոր քիմիական ռեակցիաները: Հարցումներից մեկի ժամանակ, որին մասնակցել են 150 բժիշկներ, սննդաբաններ եւ անձնական մարզիչներ, պարզվել է, որ անգամ  մասնագետները միշտ չէ, որ հասկանում են, թե նիհարելու ժամանակ ինչ է տեղի ունենում   ճարպային հյուսվածքի հետ: Եվ ի վերջո, ինչ է այն:

Ճարպը վեարծվում է ածխածնի երկօքսիդի եւ ջրի: Դրանից հետո ածխաթթու գազը թոքերի միջոցով հեռանում է օրգանիզմից, իսկ ջուրը դուրս է գալիս բնական ճանապարհով՝ մեզի կամ քրտինքի հետ: Նոր Հարավային Ուելսի համալսարանի գիտնականները (The University of New South Wales) բացատրում են, որ եթե մարդը 10 կգ ճարպ է կորցնում, ապա այդ դեպքում  8.4 կգ-ն դուրս է գալիս թոքերի միջոցով, իսկ 1.6 կգ վերածվում է ջրի: Պարզ ասած՝ մեր կորցրած գրեթե ողջ ավելորդ քաշը, մենք արտաշնչում ենք:

Չնայած նրան, որ եզրակացություններն իսկապես կարող են զարմացնել, իրականում համարյա ամեն ինչ, ինչ մենք ուտում են, անցնում է թոքերի միջով:

The Conversation-ը հիշեցնում է, որ յուրաքանչյուր ածխաջուրը եւ բոլոր ճարպերն արդյունքում բաշխվում են ածխածնի երկօքսիդի եւ ջրի միջեւ: Նույնը տեղի է ունենում ալկոհոլի հետ: Նույնը վերաբերում է նաեւ սպիտակուցներին, բացառությամբ նրանց փոքր մասի, որը վերածվում է միզանյութի եւ այլ պինդ նյութերի, որոնք ձեւավորում են մեզը:

 Միակ նյութը, որն առանց մարսվելու եւ վնասվելու անցնում է հաստ աղիքի միջով, դա բջջանյութն է:

Ահա թե ինչու յուրաքանչյուրին, ով որոշում է դիետա պահել, օգտակար է հիշել, որ մենք բոլորս, նախաճաշի, ճաշի, ընթրքի հետ միասին ամեն օր 600 գրամ թթվածին ենք շնչում:

Եվ այս թիվը ոչ պակաս կարեւոր է իրանի համար, քան սննդամթերքների կալորիականությունը: Մյուս կողմից ածխաթթու գազի 200 գրամը մարդը քնի ժամանակ է արտաշնչում, ինչը թեեւ քիչ, բայց հուսադրում է:

Բայց եթե ճարպը վերածվում է ածխաթթու գազի, արդյոք դա  նշանակում է, որ նիհարելու համար պարզապես պետք է խորը եւ հաճախ շնչել: Ցավոք, ոչ (թեւ, դա իհարկե, հրաշալի կլիներ): Նպատակային հաճախակի շնչառությունը կարող է հանգեցնել թոքերի հիպերվենտիլացիայի, անսովոր թուլության, գլխացավի կամ գլխապտույտի, ինչպես նաեւ այլ տհաճ նախանշաններ առաջացնել:

Կա նաեւ լավ նորություն. հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ արտաշնչվող ածխաթթու գազի քանակը ամեն դեպքում կարելի է ավելացնել. մկանների տեղաշարժման միջոցով, պարզապես պետք է շատ շարժվել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է