• Latest news

Ինչո՞ւ են մարդիկ դիետայից հետո մշտապես գիրանում

28 մարտի, 2018  10:58

Դիետաները եւ սնունդի ընդունումը բաց թողնելը ավելի շատ վնաս են հասցնում, քան օգուտ, նախազգուշացնում են Հելսինկիի համալսարանի հետազոտողները: Նրանց խոսքով՝ դիետաները դանդաղեցնում են մետաբոլիզմը, իսկ ապագայում բերում քաշի ավելացման:

Գիտնականների խոսքով՝ սննդակարգի կալորիականության լուրջ սահմանափակումը խախտում է մետաբոլիզմը եւ գերհագեցում առաջացնում: Այս պատճառով քաշը նորմայի մեջ պահելու համար անհրաժեշտ է կանոնավոր սնվել:

Eating Behaviors միջազգային ամսագրում հրապարակված հետազոտությանը մասնակցել են ավելի քան 4900 երիտասարդ տղամարդ ու կին: Կամավորները պատասխանել են քաշի եւ դրա փոփոխության վրա ազդած գործոնների վերաբերյալ հարցերին, երբ եղել են 24 եւ 34 տարեկան: Հետազոտողները հայտնաբերել են, որ մասնակիցների մեծ մասը 10 տարում գիրացել է: Նիհարել է կանանց ընդամենը 7,5 տոկոսը եւ տղամարդկանց՝ 3,8 տոկոսը: Քաշի ամենամյա ավելացումը կազմել է 0,9 կգ-ից ի փոքր քիչ կանանց շրջանում եւ 1 կգ տղամարդկանց շրջանում:

Առանցքային գործոնը, որը մասնակիցներին օգնել է երկար ժամանակ քաշը նորմայի մեջ պահել, ոչ թե դիետան էր, այլ կանոնավոր սնվելը:

Ավելի վաղ կատարված հետազոտություններով եւս պարզվել է, որ սննդակարգի կալորիականության սահմանափակումը իր հետեւից քաշի ավելացում է բերում, քանի որ ոչ առողջ սնունդն ավելի գայթակղող է դառնում: Իսկ սնունդի ընդունումը բաց թողնելը մեծացնում է 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացման հավանականությունը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է