• Latest news

Շաբաթական ընկույզի 3 չափաբաժինը կփրկի սրտի տագնապից. հետազոտություն

17 ապրիլի, 2018  20:23

Ամեն շաբաթ մի քանի չափաբաժին ընկույզի օգտագործումը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացման վտանգը, ներառյալ նախասրտերի ֆիբրիլյացիան, որն առիթմիայի առավել տարածված ձեւն է: Նման եզրահանգում են կատարել շվեդ գիտնականները, հայտնում է MedicalXpress-ը:

Գիտնականները 17 տարի հետեւել են 45-83 տարեկան 61 հազար շվեդների սիրտ-անոթային համակարգի վիճակին: Հետազոտությունը սկսելուց առաջ նրանք հայտնել են իրենց սննդակարգի եւ սննդային պահվածքի մասին: Եթե մարդը մահանում էր 17-ամյա ժամկետից վաղ, գիտնականները պարզում էին մահվան պատճառները:

Սա թույլ է տվել կապ գտնել սննդակարգով, վնասակար սովորությունների առկայությամբ ու այլ գործոններով որոշվող կյանքի ոճի եւ կյանքի տեւողության միջեւ:

Դիտարկումների ընթացքում գրանցվել է 4983 սրտի տագնապ, որոնցից 917-ը մահվան ելք է ունեցել, 3160 սրտային անբարարության դեպք, 7550 նախասրտերի ֆիբրիլյացիայի, 972 աորտալ փականի նեղացման, 983 որովայնի աորտայի անեւրիզմի, 3782 գլխուղեղի իշեմիկ կաթվածի եւ 543 ներուղեղային արյան զեղման:

Պարզվել է, որ ընկույզի օգտագործումը նվազեցրել է սրտի տագնապի, սրտային անբավարարության, նախասրտերի ֆիբրիլյացիայի եւ որովայնի աորտայի անեւրիզմի հավանականությունը: Արդյունքները տատանվում են սեռից եւ տարիքից կախված, սակայն միջինը ընկույզի ամսական 1-3 չափաբաժինը 3 տոկոսով նվազեցնում է առիթմիայի վտանգը, շաբաթական 1-2 չափաբաժինը՝ 12 տոկոսով, շաբաթական 3 չափաբաժնից ավելին՝ 18 տոկոսով:

Շվեդ գիտնականների հոդվածը հրապարակվել է Heart ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է