• Latest news

Ակտիվացված ածուխն ամենեւին էլ այնքան օգտակար չէ, որքան թվում է. գիտնականներ

14 հունիսի, 2018  16:35

Ակտիվացված ածուխը համարվում է դետոքսիկացիայի հոյակապ միջոց, եւ այսօր այն տարածված է աշխարհի շատ երկրներում: Ածուխն ավելացնում են կերակուրին, ըմպելիքներին (կան ածուխով կոկտեյլներ, կրուասաններ): Այն օգտագործում են խոհարարության գուրուները եւ հայտնի դեմքերը:

Ածուխն օգտագործում են թունավորումների, փքվածության դեպքում, մաշկի վիճակի բարելավման եւ նույնիսկ ատամները սպիտակեցնելու համար: Եվ դիետոլոգներից շատերը պնդում են, որ ածուխն օրգանիզմից տոքսինները հանում է: Ակտիվացված ածուխն իսկապես աղեստամոքսային համակարգում կլանում է թունավոր միացությունները եւ դրանք բնական ճանապարհով դուրս բերում:

Սակայն մասնագետները զգուշացնում են, որ ածուխը կարող է սնունդից կլանել նաեւ վիտամինները, հանքանյութերը եւ հակաօքսիդանտները: Սա նշանակում է, որ այն մթերքներին զրկում է սննդարար արժեքից: Նույն բանն է տեղի ունենում մի քանի դեղերի, ներառյալ հակադեպրեսանտների եւ հակաբորբոքային միջոցների դեպքում:

Արժի նաեւ հիշել, որ ածուխը կգործի միայն մարմնում տոքսիկ նյութեր ստացվելուց անմիջապես հետո ընդունելու դեպքում: Սրան հավելած, որ ածուխը արգելակում է աղիների աշխատանքը՝ առաջացնելով սրտխառնոց եւ փորկապություն:

Ուստի մասնագետները խորհուրդ չեն տալիս ակտիվացված ածուխը պարբերաբար օգտագործել. նախ պետք է մտածել՝ արդյոք այն ձեզ պետք է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է