• Latest news

Օրական 2.5 գդալ շաքարավազը 54 տոկոսով մեծացնում է Ալցհեյմերի հիվանդության զարգացման հավանականությունը. հետազոտություն

26 հուլիսի, 2018  10:45

Եթե ամեն օր թեյին կամ կերակուրին շաքար ավելացվի, ապա զգալիորեն կմեծանա Ալցհեյմերի հիվանդությանը բախվելու վտանգը, զգուշացնում են Կոլումբիայի համալսարանի գիտնականները: Նրանց հետազոտությամբ նաեւ հաստատվել է գիտնականներին վաղուց հայտնի կապը շաքարի գործածման եւ 2-րդ տիպի դիաբետի միջեւ:

Այսպես, ըստ հետազոտության՝ շաքարավազի ընդամենը 2,5 գդալը դեմենցիայի հավանականությունը մեծացնում է 54 տոկոսով, իսկ օրական ընդամենը մեկ բանկա քաղցր գազավորված ըմպելիքը՝ 47 տոկոսով, 3 ամիսը մեկ օգտագործելու համեմատությամբ:

Գիտնականներն ընդգծում են, որ վտանգավոր են շաքարի եւ քաղցր մթերքների բոլոր տեսակները՝ սկսած մրգահյութից, լիմոնադով ավարտած:

Գիտնականները վերլուծել են 2226 մարդու սննդակարգը, որոնք սկզբում դեմենցիայով հիվանդ չէին: Նրանց հետեւել են 7 տարի: Արդյունքում՝ Ալցհեյմերի հիվանդությունը զարգացել է 429 մարդու մոտ: Առավել մանրակրկիտ հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ամեն օր կերակուրի կամ ըմպելիքի մեջ 30,3 գրամ շաքար ավելացնող մարդկանց մոտ 33 տոկոսով ավելի հաճախ է դեմենցիա հանդիպել նրանց համեմատությամբ, ովքեր 5,8 գրամ էին ավելացնում: Պունշի եւ այլ քաղցր ըմպելիքների սիրահարների շրջանում հավանականությունը մեծ էր 27 տոկոսով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է