Աղը ոչ միայն կերակուրը պահպանում է, այլեւ որոշակի համ է տալիս, այս պատճառով մարդկանցից շատերը այն ավելի շատ են գործածում, քան անհրաժեշտ է: Հնարավոր է, որ մենք է՛լ ավելի մեծ քանակությամբ աղ ենք օգտագործում մշակված մթերքներով: Աղը չափից ավելի շատ գործածելու ակնհայտ նշանն է արյան բարձր ճնշումը, սակայն եւս 4 նշան կա, որոնք վկայում են, որ դուք պետք է դրա օգտագործումը սահմանափակեք:
Փորձագետների խոսքով՝ աղի մթերքների ձգտումը ոչ թե բնածին է, այլ ձեռքբերովի սովորություն: «Ձեզ մոտ աստիճանաբար է առաջանում աղին նախապատվություն տալը: Աղը մի քանի հատկություններ ունի, որոնք մթերքներն ավելի համեղ են դարձնում, եւ սա կարող է օգնել չեզոքացնել սնունդի բնական դառնահամը: Հենց այս պատճառով են մարդիկ հաճախ բանջարեղենի վրա աղ լցնում, որոնք դրանից հետո ավելի համեղ են թվում»,- ասում է Ամերիկյան դիետիկ ասոցիացիայի (American Dietetic Association) ներկայացուցիչ Գազզանիգա Մոլուն: Սակայն աղի չափից ավելի շատ գործածումը կարող է ազդել ձեր համային ռեցեպտորների վրա: Դուք կարող եք վարժվել աղի մեծ պարունակությամբ ճաշերին, եւ այնուհետեւ աղի նորմալ պարունակությամբ մթերքները ձեզ անհամ կթվան:
Ձեզ մոտ երբեւէ առաջացե՞լ է այնպիսի զգացողություն, թե դուք, կարծես, հանկարծակի քաշի ավելացում ունեք: Նատրիումի ավելի մեծ քանակության օգտագործումը, քան հարկավոր է, կարող է նման զգացողություն առաջացնել այն պատճառով, որ հեղուկը հապաղում է օրգանիզմի հյուսվածքներում: «Աղը ջրի վրա մագնիսի պես է ազդում՝ հեղուկը պահելով»,- ասում է ամերիկացի դիետոլոգ Բոննի Թոբ-Դիքսը: Ջրի հապաղումը կարող է փորի փքվածություն առաջացնել եւ բացատրում է, թե ինչու են ուռչում ձեր աչքերը կամ մատները, իսկ նման բան հաճախ է պատահում միջին տարիքի մարդկանց մոտ: «Ես մի ծանոթ ունեմ, որը մատներից մատանիները հանում է մի պնակ ապուր ուտելուց առաջ, քանի որ հետո դրանք անհնար կլինի հանել»,- հավելել է Թոբ-Դիքսը:
Եթե դուք ժամանակ առ ժամանակ գլխացավեր եք ունենում, որի համար ոչ մի ակնհայտ պատճառ չկա, փորձեք հետեւել՝ դրանք արդյոք չե՞ն առաջանում աղի մեծ պարունակությամբ սնունդ օգտագործելուց հետո: «Աղի չափից ավելի մեծ քանակությունը կարող է առաջացնել ուղեղի արյունատար անոթների լայնացում, որն այնուհետեւ գլխացավեր կառաջացնի»,- պարզաբանում է Նյու Ջերսիից դիետոլոգ եւ ֆիթնեսի մարզիչ Մենդի Էնրայթը:
«Գիշերները միզարձակումը մարդկանցից շատերի համար է իրական խնդիր, հատկապես տարեց տարիքում»,- պնդում է Նագասակիի համալսարանից (Nagasaki University) բժիշկ Մացուո Տոմոհիրոն: Բժիշկ Տոմոհիրոն 2017 թվականի իր հետազոտությամբ հայտնաբերել է, որ չափից ավելի մեծ քանակությամբ աղի գործածումը կարող է չափից ավելի շատ միզարձակում առաջացնել: Տարեցների մոտ սա կարող է ընդհատվող քնի, հոգնածության եւ գրգռվածության պատճառ դառնալ: Աղի գործածումը 25 տոկոսով նվազեցնելով՝ հետազոտության մասնակիցները հայտնաբերել են, որ գիշերները սկսել են ավելի հազվադեպ գնալ զուգարան: «Մեր հետազոտությունը թույլ է տալիս ենթադրել, որ սննդակարգի հասարակ փոփոխությունը կարող է զգալիորեն լավացնել մարդկանցից շատերի կյանքի որակը»,- ասում է բժիշկ Տոմոհիրոն:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր