• Latest news

Կոկոսի յուղը կարող է չափազանց վտանգավոր լինել. փորձագետ

22 օգոստոսի, 2018  20:14

Կոկոսի յուղը շատերը սուպերմթերք են համարում, սակայն իրականում այն կարող է շատ վտանգավոր լինել առողջության համար: University of Freiburgժին կիզ Institute for Prevention and Tumor Epidemiology-ի  ղեկավար Կարին Միչելսը կոկոսի յուղն իսկական թույն է համարում:

Նախ, կոկոսի յուղի մեջ կան շատ հագեցած ճարպեր կան, որոնք վտանգավոր են սրտի համար: Իհարկե, դրանում լաուրինային թթու կա, որը մարմինը փոքր ինչ այլ կերպ է վերամշակում, ոչ այնպես, ինչպես այլ հագեցված ճարպերը: Լաուրինային թթվի շնորհիվ կոկոսի յուղը բարձրացնում է «օգտակար խոլեստերինի» մակարդակը (բարձր խտության լիպոպրոտեինների):

Սակայն ոչ մի փորձարկում չի հաստատվել, որ յուղի մեջ առկա թթուն իսկապես նվազեցնում է սրտի հիվանդության վտանգը: Ընդհակառակը, ընդհանուր առմամբ, յուղի մեջ հագեցած ճարպի բարձր պարունակությունը բացասական ազդեցություն է (միաժամանակ բարձրանում է եւ՛ «վնասակար խոլեստերինի», եւ՛ ցածր խտության լիպոպրոտեինների մակարդակը):

Կոկոսի յուղի շատ կողմնակիցներ հղում են կատարում Ֆիլիպինների, Շրի Լանկայի, Պոլինեզիայի բնակիչների սննդակարգին: Սակայն նրանք մոռանում են, որ տեղացիների սննդակարգում նաեւ շատ ձուկ, միրգ եւ բանջարեղեն կա: Եթե կոկոսի յուղը ներառել ավանդական արեւմտյան դիետայի մեջ, ապա արդյունքը տարբեր կլինի, կարծում է փորձագետը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է