• Latest news

Ձիթապտղի յուղը կարող է պաշտպանել սրտի եւ գլխուղեղի կաթվածներից. հետազոտություն

10 սեպտեմբերի, 2018  18:19

Սննդակարգում չհագեցած ճարպերի, մասնավորապես ձիթապտղի յուղի մեծ պարունակությունն օգնում է կանխել սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացումը: Այս մասին նշված է Keenan Research Centre for Biomedical Science (KRCBS) of St. Michael's Hospital-ի մասնագետների նոր հետազոտության մեջ, որը հրապարակվել է Nature Communications ամսագրում:

Ինչպես հայտնի է, ապոլիպոտպրոտեին A-IV-ն (ApoA-IV) կարող է նվազեցնել սրտի եւ գլխուղեղի կաթվածների վտանգը: Սա արյան պլազմայի սպիտակուց է, որի խտությունը մեծանում է սնունդ ընդունելուց հետո: Անալիզը ցույց է տվել, որ ApoA-IV-ն, արգելափակելով IIb/IIIa թաղանթային սպիտակուցը, ճնշում է թրոմբոցիտների ակտիվությունը, որոնք կարող են անոթների խցանում առաջացնել:

Նորմայում արյան այս տարրերը պատասխանատու են արյունահոսության դադարեցման համար: Չհագեցած ճարպերով մթերքները հեշտացնում են անոթներով արյան հոսքը: Գիտնականներն ընդգծում են, որ առավոտյան ժամերին հաճախ նկատվում է արյան հոսքի վատթարացում՝ արյունն ավելի խիտ է, քան օրվա երկրորդ կեսին: Սա կարող է թրոմբներ առաջացնել: Կարծիք կա, որ մարդու օրգանիզմը գլխուղեղի եւ սրտի կաթվածներից ավելի լավ է պաշտպանված քնած ժամանակ, իսկ ահա վաղ առավոտյան արթնանալուց անմիջապես հետո վտանգը մեծանում է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է