Գիտնականները հայտնաբերել են, որ արհեստական քաղցրացնող նյութերը պոտենցիալ վնասակար ազդեցություն ունեն աղիքների մանրէների վրա: Դրանք մշակվել են որպես շաքարին փոխարինող նյութեր եւ հաճախ են օգտագործվում շաքարախտով հիվանդների կամ դիետոլոգների կողմից արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը նվազագույնի հասցնելու համար:
Նեգեւայում Բեն Գուրիոնի եւ Նանյանում Տեխնոլոգիական համալարանի հետազոտությունները վկայում են այն մասին, որ հանրահայտ քաղցրացնող նյութերը, ներառյալ ասպարտամը եւ սուկրալոզուն, կարող են թունավոր ազդեցություն ունենալ աղիքների մանրէների վրա:
Դա իր հերթին հղի է առողջական խնդիրներով:
Հետազոտողները ընդհանուր առմամբ դիտարկել են 6 արհեստական քաղցրացնող նյութեր, ինչպես նաեւ տվյալ քաղցրացնող նյութերով 10 սպորտային հավելումներ: Քաղցրացնող նյութի անգամ 1 մգ/մլ խտության դեպքում աղիքային մանրէների վրա թունավոր ազդեցություն է հայտնաբերվել:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր