• Latest news

Ցածրկալորիական սննդակարգերը իրանի շրջանում ճարպաշերտեր են առաջացնում

5 հոկտեմբերի, 2018  16:45

Ցածրկալորիական սննդակարգերը իրանի շրջանում ճարպաշերտեր եւ մկանային թուլություն են առաջացնում: Այս մասին են վկայում Ջորջթաունի համալսարանի հետազոտությունները:

Ինչպես հայտնում է The Daily Mail-ը, մկների վրա կատարված փորձերով պարզվել է, որ այս սննդակարգերը առաջացնում են անգիոտենզին II հորմոնի ակտիվության աճ, որը, արյունատար անոթները նեղացնելով, բարձրացնում է արյան ճնշումը: Բացի դրանից, անգիոտենզին II-ը խթանում է օրգանիզմում այլ հորմոնների արտադրումը, որոնք զսպում են աղն ու ջուրը: Արյան բարձր ճնշումը եւ իրանի շրջանում շերտերը հանրագումարում կարող են դառնալ դիաբետի եւ սրտի հիվանդությունների զարգացման պատճառ:

Փորձի ժամանակ գիտնականները մկներին բաժանել են 2 խմբի. առաջին խմբին կերակրել են 60 տոկոսով կրճատված կալորիականությամբ սննդակարգով, իսկ երկրորդին՝ սովորականի պես: Երեք օր հետո առաջին խմբի կրծողների քաշը նվազել է, սակայն նկատվել է նյութափոխականության մի շարք ֆունկցիաների, ներառյալ երիկամների աշխատանքի մարում:

Երբ մկներին վերադարձրել են նորմալ սննդակարգի, սրտի բաբախման հաճախությունը եւ մարնի քաշը աճել են: Արդյունքում արդեն 3 ամիս անց առաջին խմբի կրծողների մոտ իրանի շրջանում ճարպաշերտերն ավելի շատ են եղել, քան երկրորդ խմբի նրանց ցեղակիցների մոտ:

Գիտնականների կարծիքով՝ պատճառն այն է, որ ցածրկալորիական սննդակարգի ժամանակ օրգանիզմը փորձում է սնունդի յուրաքանչյուր ընդունմամբ առավելագույն էներգիա «պաշարել»:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է