• Latest news

Կանաչ տերեւներով բանջարեղենը կարող է կուրությունը կանխել. հետազոտություն

22 հոկտեմբերի, 2018  12:17

Կանաչ տերեւներով բանջարեղենի կանոնավոր գործածումը կարող է կանխել մակուլյար դեգեներացիայի զարգացումը, որը կուրության առաջացման առաջատար պատճառն է: Այս մասին հայտնում են Westmead Institute for Medical Research-ի գիտնականները:

Հայտնագործությունը կատարվել է 15 տարի ավելի քան 2 հազար ավստրալացիներին հետեւելուց հետո: Գիտնականները պարզել են, որ բուսական նիտրատները, որոնք հայտնաբերվում են կանաչ տերեւներով բանջարեղենի, ինչպես նաեւ բազուկի մեջ, կարող են նվազեցնել նշված հիվանդության զարգացման հավանականությունը:

Այսպես՝ օրական 100-142 միլիգրամ բուսական նիտրատներ գործածող մարդկանց շրջանում մակուլյար դեգեներացիայի վաղ ախտանշանների հայտնվելու հավանականությունն ավելի փոքր է՝ ի տարբերություն այս նյութերը քիչ գործածողների: Օրինակ՝ սպանախի 100 գրամը մոտ 20 մգ նիտրատ է պարունակում, իսկ բազուկը՝ 100 գրամ մթերքին 15 մգ:

Գիտնականները նշում են, որ հայտարարված 142 մգ-ը գերազանցող ավելի շատ գործածման դեպքում լրացուցիչ դրական ցուցանիշներ չեն հայտնաբերվել: Նիտրատները նաեւ չեն փրկել մակուլյար դեգեներացիայի ուշ փուլից:

Տարիքային մակուլյար դեգեներացիան աչքի ցանցաթաղանթի կենտրոնական մասի (մակուլայի) քրոնիկական պրոգրեսիվ դիստրոֆիկ հիվանդություն է, որը բերում է կենտրոնական տեսողության աստիճանական կորուստի, որն անհրաժեշտ է առարկաների հստակ ընկալման համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել