• Latest news

Ինչպիսի՞ օգտակար հատկություններ ունի սպիտակ կաղամբը

10 նոյեմբերի, 2018  21:30

Սպիտակ կաղամբը շատ տարածված է: Դրանից պատրաստում են ամենատարբեր ճաշատեսակներ՝ աղցաններ, խավարտներ, տաք ուտեստներ: Այդուհանդերձ, քչերը գիտեն, որ կաղամբը վիտամինների իսկական «պահեստ» է:

Կաղամբի տերեւները հարուստ են С, В1, В2, В6, К, D վիտամիններով, կարոտինով: Դրանից բացի, պարունակում են սպիտակուցներ, ճարպեր, բջջանյութ, ֆերմենտներ, հանքային աղեր:

Թարմ կաղամբի մեջ հայտնաբերվել է հակախոցային գործոն, որը կոչվում է U վիտամին: Այն դրական ազդեցություն է ունենում ստամոքսի եւ աղիների վրա, բարերար ազդեցություն է գործում աղիքային ֆլորայի վրա: Պատահական չէ, որ ստամոքսի եւ 12-մատնյա աղիի խոցային հիվանդության դեպքում ժողովրդական բժշկության ամենահանրահայտ միջոցներից մեկը թարմ կաղամբի հյութն է:

U վիտամինը բարելավում է նաեւ լիպիդային փոխանակությունը եւ բարերար ազդեցություն ունենում կորոնար աթերոսկլերոզով հիվանդների վրա: Այն արդյունավետ է նաեւ էկզեմայի, փսորիազի, նեյրոդերմիտի, մակերեսային ալերգիկ վասկուլիտի դեպքում:

Սպիտակ կաղամբը լայն կիրառում ունի բժշկական եւ դիետիկ սնունդի մեջ: Օրինակ՝ այն ընդգրկում են հոդատապով, լեղաքարային հիվանդությամբ հիվանդների սննդակարգի մեջ: Կաղամբի մեջ կալիումային աղերի մեծ պարունակությունը կարող է նպաստել դիուրեզի խթանմանը, ինչը թույլ է տալիս սրտի եւ երիկամների հիվանդությունների դեպքում խորհուրդ տալ գործածել կաղամբի ճաշատեսակներ, ինչպես նաեւ կաղամբի հյութ:

Սպիտակ կաղամբի մեջ նաեւ պարունակվում է գինեքարաթթու, որն արգելակում է ածխաջրերի վերափոխումը ճարպերի:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է