• Latest news

Սուրճը նվազեցնում է 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացման հավանականությունը. հետազոտություն

15 նոյեմբերի, 2018  14:24

Սուրճի գործածումը շուրջ 25 տոկոսով նվազեցնում է 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացման հավանականությունը: Այսպիսի «անսպասելի» եզրահանգում են կատարել Սուրճի վերաբերյալ գիտական տեղեկատվության ինստիտուտի (ISIC) մասնագետները:

Նրանք վերլուծել են սուրճի եւ մետաբոլիկ հիվանդությունների փոխկապվածության վերաբերյալ 30 հետազոտությունների տվյալները, որոնց մասնակցել է ընդհանուր 1,185,210 մարդ: Պարզվել է, որ օրական 3-4 գավաթ սուրճի գործածումը 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացումը 25 տոկոսով նվազեցնում է, ընդ որում՝ ինչպես կանանց, այնպես էլ տղամարդկանց շրջանում:

Հետաքրքիր է, որ բարերար արդյունք է ունենում նույնիսկ կոֆեին չպարունակող սուրճը, հետեւաբար հարցն ամենեւին կապված չէ կոֆեինի հետ: Մասնագետների խոսքով՝ սուրճն ունի հակաօքսիդանտային ազդեցություն եւ կարող է հակաբորբոքային արդյունք ունենալ, ազդել աղիքային միկրոֆլորայի վրա, ինչպես նաեւ նպաստել ճարպի այրմանը. հավանաբար, այս ամենով է պայմանավորված նաեւ դիաբետի զարգացման հավանականության վրա նրա ազդեցության մեխանիզմը:

Հետազոտության տվյալների համաձայն՝ սուրճի բաղադրության մեջ առկա են մի շարք օգտակար նյութեր, ներառյալ կոֆեինը, ինչպես նաեւ սուրճաթթու, հիդրոօքսիկորաթթուներ, տրիգոնելին եւ դիտերպեններ, այդ թվում՝ կաֆեստոլ եւ կախվեոլ, որոնք հակաբորբոքային ազդեցություն ունեն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է