Կան ոչ առողջ մթերքներ, որոնք երբեմն կարելի է ուտել, եւ ոչ մի սարսափելի բան չի պատահի: Բայց կան այնպիսի մթերքներ, որոնք ցանկալի է սննդակարգից ընդմիշտ բացառել:
Գազավորված ըմպելիքները եւ այսպես կոչված՝ էներգետիկները պարունակում են ահռելի քանակությամբ շաքար (կամ, ինչն ավելի վատ է, շաքարի փոխարինողներ), քիմիական նյութեր եւ կոնսերվանտներ, իսկ դրանց մեջ ոչ մի սննդարար արժեք չկա: Այսպիսի ըմպելիքներն օրգանիզմին միայն ոչ անհրաժեշտ կալորիաներ են տալիս, որոնք նպաստում են ավելորդ քաշ հավաքելուն: Իսկ եթե ըմպելիքների մեջ կան նաեւ շաքարի փոխարինողներ, ապա դրանք կարող են նաեւ մեծացնել քաղցկեղի եւ մի ամբողջ շարք հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը: Հենց այս պատճառով գազավորված ըմպելիքներից հարկավոր է ընդմիշտ հրաժարվել, եւ ոչ մի դեպքում չի կարելի երեխաներին թույլ տալ խմել:
Վերամշակված մսից արտադրանքը (երշիկ, նրբերշիկ, բեկոն եւ այլն) պարունակում է կոնսերվանտներ, արհեստական ներկանյութեր եւ շատ այլ բաղադրամասեր, որոնք աղիքային միկրոֆլորայի առողջության համար շատ վտանգավոր են: Դրանից բացի, ընդհանրապես կարմիր միսը եւ մասնավորապես վերամշակված միսը մտնում են քաղցկեղածինների ցանկի մեջ՝ նյութեր, որոնք մեծացնում են քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը:
Սփրեդներն ու մարգարինը հիդրոգեներացված բուսական յուղ են, որոնք քիմիական մշակման արդյունքում իրենց հեղուկ կազմությունը փոխում են պինդի: Այսպիսի յուղերը մարդու օրգանիզմի համար անբնական են, իսկ դրանց գործածումը կարող է բերել ճարպային փոխանակության խանգարումների: Գոյություն չունի «որակյալ» մարգարին կամ սփրեդ, այս մթերքներն, ամեն դեպում, առողջության համար վտանգավոր են, ուստի ցանկալի է սննդակարգից բացառել:
Այսպես կոչված, «դիետիկ» մթերքները պարունակում են համի քիմիական ուժեղացուցիչներ, որոնք աղիների վրա բացասաբար են ազդում եւ մեծացնում են շաքարի ձգտումը: Շաքարի փոխարեն, դրանք հաճախ պարունակում են առողջության համար վտանգավոր շաքարի փոխարինողներ: Դրանից բացի, «յուղազերծը» դեռեւս չի նշանակում «օգտակար». մասնագետներից շատերի կարծիքով՝ որոշ մթերքներ պետք է հատկապես յուղային լինեն եւ առավելագույն բնական, այդ թվում՝ կաթն ու պանիրը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր