• Latest news

Կարտոֆիլի եւ գլուխ սոխի մեջ ի՞նչ վիտամիններ են պարունակվում

17 նոյեմբերի, 2018  10:52

Մեզ համար սովորական մթերքները՝ կարտոֆիլը եւ գլուխ սոխը օգտակար նյութերի եւ վիտամինների իսկական գանձարան են:

Կարտոֆիլի մեջ պարունակվում է մինչեւ 15 տոկոս օսլա, 1-2 տոկոս սպիտակուց, 0,5-1 տոկոս շաքար եւ մոտ 1 տոկոս հանքային աղեր: Դրանից բացի, նրա մեջ հայտնաբերվել են բջջանյութ, ճարպեր, օրգանական թթուներ (առավելապես լիմոնաթթու, խնձորաթթու եւ թրթնջուկաթթու), ասկորբինաթթու եւ ֆոլաթթու: Կարտոֆիլը ոչ միայն ամինաթթուների, աղերի՝ կալցիումի, կալիումի, ֆոսֆորի եւ երկաթի աղբյուր է, այլ նաեւ В1, В2, В6, К, Е, Н եւ U վիտամինների:

200 գրամ թարմ կարտոֆիլի մեջ պարունակվում է ասկորբինաթթվի գրեթե օրական չափաքանակը:

Կարտոֆիլն ունի հակաբորբոքային, վերք ապաքինող, սպազմոլիտիկ եւ միզամուղ հատկություններ եւ դիետիկ սնունդում առաջատար տեղ է զբաղեցնում:

Պակաս օգտակար չէ նաեւ գլուխ սոխը. այն պարունակում է բջջանյութ, կալցիումի եւ ֆոսֆորի աղեր, եթերային յուղեր, ասկորբինաթթու, В1, В2 եւ РР վիտամիններ, ինչպես նաեւ А պրովիտամին:

Սոխի մեջ պարունակվող ֆիտոնցիդները ճնշում են ախտածին մանրէների աճը: 70 գրամ կանաչ սոխն ամբողջությամբ բավարարում է ասկորբինաթթվի օրական պահանջմունքը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է