• Latest news

Ավոկադո եւ կինոա․ որն է «խոհարարական» հանրահայտ դուետի գաղտնիքը

19 նոյեմբերի, 2018  23:45

Վերջին տարիներին աճում է ավոկադոյի եւ կինոայի ժողովրդականությունը։ Պատահական չէ, որ դրանք խոհարարության մեջ լայնորեն գործածվող մթերքներ են։ Ո՞րն է դրանց գաղտնիքը։

Ավոկադոյի մեջ 30 տոկոս ճարպ, 2 տոկոս պրոտեին եւ մոխրանյութ, կալցիում եւ ֆոսֆոր, А, В1, В6, ЗЗ եւ К վիտամիններ կան։ Սրանց շնորհիվ ավոկադոն անփոխարինելի մթերք է, որն օգտագործվում է աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների, հիպերտոնիայի, աթերոսկլերոզի եւ շաքարախտի բուժման համար։

Կինոան հին ծագում ունի եւ եղել է հնդկացիների ամենակարեւոր սննդատեսակներից մեկը, ինկերն այն «ոսկե ցորեն» են անվանել։

Կինոան պարունակում է սպիտակուցներ, ճարպեր ածխաջրեր, բջջանք, А, С, Е, ինչպես նաեւ В խմբի վիտամիններ։ Այս հացահատիկային կուլտուրան կալիումի, կալցիումի, մագնեզիումի, ցինկի, երկաթի, ֆոսֆորի աղբյուր է։

Կինոան ավելի շատ սպիտակուց է պարունակում, քան ցանկացած հացահատիկ։ Նրա մեջ երկաթը երկու անգամ ավելի շատ է, քան ցորենի մեջ, իսկ ֆոսֆորը երեք անգամ գերազանցում է բարձր որակի բրնձի մեջ դրա պարունակությանը։

Համարվում է, որ կինոան ամրացնում է ոսկորները եւ օգտակար է շաքարախտով, սրտի եւ հիպերտոնիկ հիվանդների համար։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է