• Latest news

Ինչպե՞ս է սնվելն ազդում մտածողության վրա

26 դեկտեմբերի, 2018  11:56

Պարզվում է սնվելն ազդում է ոչ միայն օրգանիզմի, այլեւ մտածողության ձեւի վրա: University of Illinois-ի գիտնականները պարզել են, որ արյան մեջ որոշ սննդարար նյութերի պարունակության բարձր մակարդակը կապված է մտածողության բարելավման եւ գլխուղեղի աշխատաքի դրական փոփոխությունների հետ:

NeuroImage-ում հրապարակված հետազոտությանը մասնակցել է 65-75 տարեկան 115 առողջ կամավոր: Մասնագետները նրանց արյան մեջ չափել են միջերկրածովյա դիետայում ներկայացված 32 կարեւոր սննդարար նյութերի պարունակության մակարդակը: Դրա մեջ ներառվել են օմեգա-3 թթուներ (ձուկ, ընկույզ եւ բրյուսելյան կաղամբ) օմեգա-6 ճարպաթթուներ (կտավատի սերմ, դդմի  սերմեր, մայրու ընկույզներ եւ պիստակ), լիկոպին (կարմիր պիգմենտ լոլիկներում, ձմերուկի եւ որոշ այլ մրգերում եւ բանջարեղենում) ալֆա եւ բետա-կարոտինոիդներ (կարմիր, նարնջագույն եւ դեղին բանջարեղեն), ֆոլատներ (տերեւավոր կանաչեղեն) եւ В եւ D խմբի վիտամիններ:

Ուղեղի տարբեր ցանցերի աշխատանքի արդյունավետության գնահատման համար գիտնականների խումբն օգտագործել է ֆՄՌՏ (ֆունկցիոնալ մագնիսառեզոնանսային տոմոգրաֆիա): Դրա միջոցով մասնագետները հայտանբերել են հստակ կապ արյան մեջ վերոնշյալ սննդարար նյութերի բարձր մակարդակի եւ ուղեղի որոշ հատվածներում լավագույն միջնեյրոնային կապերի միջեւ: Մասնավորապես օմեգա-3-ի եւ օմեգա-6-ի, կարոտինի բարձր մակարդակները կապված էին ներյրոնների ցանցի լավագույն արդյունավետության հետ. մարդուն, որի մոտ նեյրոնների ցանցը արդյունավետ է աշխատում, հեշտ է ինչ-որ բան հիշելը:

Հետազոտության մասնակիցները նաեւ կոգնիտիվ թեստեր են անցել, որոնց արդյունքները համեմատվել են նեյրոնային կապերի ամրության եւ սննդարար նյութերի բիոմարկերների մակարդակների հետ: Օրինակ՝ օմեգա-3 թթուները կապվել են ընդհանուր ինտելեկտի եւ ճակատագագաթնային ցանցում միջնեյրոնային կապերի հետ, որոնք կարգավորում են նպատակաուղղված վարքագիծը եւ ուշադրությունը: Օմեգա-6 ճարպաթթուները եւ լիկոպինը՝ կատարվող ֆունկցիաների, ուշադրության ու հիշողության դորսալային ցանցի հետ, B եւ D վիտամինները՝ կատարվող ֆունկցիաների հետ, իսկ կարոտինները՝ ինտելեկտի ցուցանիշների հետ:
Այսպիսով, հետազոտությունը հաստատել է, որ ճիշտ սնվելը պահպանում է ուղեղի առողջությունը եւ դրա աշխատանքը բարելավում: Իսկ մեծ թվով ուրիշ հետազոտություններ ցուցադրել են նաեւ հակադարձ կապը. ոչ առողջ սնունդը, հատկապես շաքարի ավելցուկը, կապված է ուղեղի ծավալի նվազման եւ իմացության վատթարացման հետ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է