Ամանորին ընդառաջ խանութներից շատերում հայտնվում են «տոնական» կարկանդակներ, կեքսեր եւ հրուշակագործական այլ արտադրանք՝ զարդարված փայլերով եւ այլ դեկորատիվ տարրերով: Դրանք, իհարկե, անչափ գրավիչ տեսք ունեն, սակայն մասնագետներին մտահոգում է առողջության համար անվտանգության հարցը:
Բնականաբար, գոյություն ունեն նաեւ ուտելի փայլեր, սակայն ամերիկյան Food and Drug Administration-ը զգուշացնում է, որ հաճախ հրուշակագործական արտադրանքը զարդարելու համար օգտագործում են նաեւ ոչ ուտելի դեկոր: Ավաղ, շարքային սպառողներից քչերն են ստուգում, թե արտադրանքը ինչպիսի փայլերով է զարդարված:
Փորձագետները կոչ են անում ուշադիր ուսումնասիրել ցանկացած սննդային դեկորի փաթեթը, որտեղ պետք է նշվի բաղադրությունը: Որպես կանոն, սննդային դեկորը պատրաստում են շաքարից, գումիարաբիկից, մալտոդեկստրինից, եգիպտացորենի օսլայից եւ սննադային ներկանյութերից:
Եթե պատրաստվում եք պատրաստի արտադրանք գնել, վաճառողին անպայման հարցրեք, թե այն ինչ բաղադրություն ունի, եւ արդյոք փայլերն իսկապե՞ս ուտելի են: Եթե թեկուզ չնչին կասկածներ ունեք հրուշակագործական արտադրանքի վրայի փայլերի «ուտելի լինելու» վերաբերյալ, ավելի լավ է գնումից հրաժարվեք, քան հետո խնդիրների բախվեք՝ ուտելով պլաստիկ կամ այլ ոչ ուտելի նյութեր:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր