• Latest news

Գիտնականները հայտնել են գրիպով վարակվելու անսպասելի պատճառի մասին

11 հունվարի, 2019  10:40

Գրիպի վիրուսով վարակվելու հավանականությունը կախված է կոկորդի եւ քթի լորձաթաղանթի միկրոֆլորայից: Այս մասին նշված է PLoS One ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ:

2012-ից 2014 թվականներն ընկած ժամանակահատվածում գիտնականները դիտարկումներ են անցկացրել Նիկարագուայից շուրջ 500 ընտանիքների շրջանում: Նրանց առաջին հերթին հետաքրքրել է վիրուսի տարածումը մեկ ընտանիքի անդամների շրջանում: Հետազոտության շրջանակում մասնագետներն ուսումնասիրել են առողջ փորձարկվողներից (որոնց ազգականները գրիպով էին վարակվել) վերցրած արյան, բերանի ու քթի միկրոֆլորայի նմուշները, այնուհետեւ հաջորդ 2 շաբաթում հետեւել են նրանց առողջական վիճակին:

Պարզվել է, որ վիրուսի տարածման գործում մեծ դեր են խաղում քթի եւ կոկորդի մեջ բնակություն հաստատող բակտերիաները: Այսպես՝ Alloprevotella եւ Prevotella կարգի բակտերիաները զգալիորեն մեծացնում են գրիպով վարակվելու հավանականությունը, մինչդեռ Bacteroides vulgatus-ը, հակառակը, այս պրոցեսին խոչընդոտում է:

Գիտնականները սա կապում են այն հանգամանմքոի հետ, որ միկրոֆլորան մշտական ազդեցություն է ունենում ինչպես բնածին, այնպես էլ ադապտիվ իմունիտետի վրա:

Մի կողմից միկրոֆլորայի մոդիֆիկացիան մարդուն կարող է պաշտպանել վիրուսից պաշտպանվելուն: Մյուս կողմից, սակայն, ինչպես նշել է Էն Արբորում Միչիգանի համալսարանից (ԱՄՆ) Բեթսի Ֆոքսմենը, գիտնականներն առայժմ հեռու են միկրոֆլորայի կամայական մանիպուլյացիաներից եւ «բակտերիալ» հաբերի ստեղծումից:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է