• Latest news

Օրաբաժնում որքա՞ն վերամշակված միսը կարող է քաղցկեղի զարգացման վտանգը մեծացնել

22 հունվարի, 2019  14:05

Եթե մարդն օրական 25-30 գրամ վերամշակված միս է ուտում, նրա մոտ կրծքի քաղցկեղի զարգացման վտանգը 9 տոկոսով մեծանում է ի տարբերություն նրանց, ովքեր ամեն օր 5 գրամից ոչ ավել նման մթերք են օգտագործում: 15 մետա-անալիզների վրա հիմնված այս  եզրակացությունը հրապարակվել է International Journal of Cancer Research ամսագրում:

Պարզվել է, որ ուռուցքների զարգացումը կարող է վերամշակված մսում նատրիումի նիտրատի (Е250)  առկայության հետեւանք լինել: Այս բաղադրիչը հանդիպում է երշիկներում, նրբերշիկներում, ապուխտում, հոթ-դոգերում, ապխտած մսում, մսային պահածոներում եւ մսային սոուսներում:

Վերամշակված են համարվում այն մսամթերքները, որոնք պաստարստված են աղի, պահածոյացման,  ապխտման կամ այլ մեթոդներով, որոնք կիրառվում են համի ուժեղացման եւ մթերքի ժամկետի երկարարցման համար:

 Այլ հետազոտությունների համաձայն օրվա ընթացքում 50 գրամ վերամշակված մսի օգտագործումը 18 տոկոսով մեծացնում է կոլորեկտալ քաղցկեղի վտանգը: Փորձագետները նաեւ զգուշացնում են շագանակագեղձի եւ ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի մասին:

Այսպիսով նոր հետազոտությունները գնալով ավելի շատ են հայտնաբերում վերամշակված մսի եւ քաղցկեղի զարգացման բարձր վտանգի միջեւ կապը: Քաղցկեղի զարգացման վտանգի կրճատման համար մասնագետները խորհուրդ են տալիս օրաբաժնում վերամշակված մթերքենրի օգտագործումը նվազագույնի հասցնել, իսկ օրվա սննդի հիմք դարձնել մրգերը, բանջարեղենը, ամբողջական հատիկավորները, ձուկը, սպիտակ միսը եւ ընկույզները:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է