Մեծ քանակությամբ ճարպ պարունակող դիետան խախտում է աղիքների միկրոֆլորան եւ «օգտակար» բակտերիաների մուտացիաներ առաջացնում: Հետագայում այդ փոփոխությունները կարող են շաքարային դիաբետի, սրտանոթային հիվանդությունների, կաթվածի եւ այլ հիվանդությունների զարգացման հանգեցնել: Այս մասին նշվում է Gut ամսագրում հրապարակված նոր հետազոտությունում:
Չինաստանից գիտնականները 18-35 տարեկան ավելի քան 200 առողջ կամավորների մասնակցությամբ փորձ են իրականացրել: Նրանց բաժանել են 3 խմբի: Օրվա ընթացքում բոլորը հավասար քանակությամբ սպիտակուց են ընդունել, սակայն առաջին խմբի մոտ ընդհանուր սննդում ճարպի մասնաբաժինը կազմել է 20 տոկոս, երկրորդ խմբի մոտ՝ 30 տոկոս, երրորդի մոտ՝ 40 տոկոս:
6 ամիս անց մասնագետները գնահատել են կամավորների աղիքների միկրոֆլորայի վրա դիետայի ազդեցությունը: Պարզվել է, որ երրորդ խմբի ներկայացուցիչների մոտ օգտակար բակտերիաների, որոնք կարճ շղթայական ճարպաթթուներ են արտադրում, զգալի նվազում է նկատվել:
Միաժամանակ ավելացել է 2-րդ տիպի դիաբետով մարդկանց բոնորոշ միկրոօրգանիզմների թիվը:
Մասնագետները հիշեցրել են, որ ճարպերը պետք է օրվա կալորիաների ընդհանուր թվի 25-30 տոկոսը կազմեն: Ամենավտանգավոր ճարպային մթերքների թվում են թխվածքները, ֆաստֆուդը, բեկոնը, նրբերշիկները եւ այլ վերամշակված սննդամթերքները: Բացի այդ մասնագետները խորհուրդ են տալիս սննդակարգից հանել խանութից գնված սոուսները, որոնք նույնպես մեծ քանակությամբ ճարպ, աղ եւ շաքար են պարունակում:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր