• Latest news

Ձիթապտղի յուղի գործածումը կօգնի նվազեցնել թրոմբների առաջացման հավանականությունը

8 մարտի, 2019  23:46

Նույնիսկ շաբաթական մեկ անգամ ձիթապտղի յուղի գործածումը կօգնի նվազեցնել թրոմբների առաջացման հավանականությունը:

Հայտնի է, որ ճարպակալմամբ տառապող մարդկանց շրջանում սրտի նոպաների եւ կաթվածի հավնականությունը մեծ է: Սակայն ձիթապտղի յուղի գործածումը ճարպակալման պոտենցիալ սպառնալիքը նվազեցնում է՝ դրանով նվազեցնելով սիրտ-անոթային համակարգի հիվանդությունների հավանականությունը:

Նյու Յորքի համալսարանի բժշկական ֆակուլտետի մասնագետները հետազոտության շրջանակում վերլուծել են ճարպակալմամբ տառապող 63 մարդու արյան ցուցանիշները: Փորձարկվողների միջին տարիքը կազմել է 32,2 տարեկան, նրանք չեն ծխել եւ դիաբետով հիվանդ չէին:

Պարզվել է, որ նրանց շրջանում, ովքեր շաբաթը թեկուզ մեկ անգամ ձիթապտղի յուղ են գործածել, թրոմբոցիտների ակտիվությունը ցածր մակարդակ է ունեցել: Ավելին ձիթապտղի յուղի ավելի հաճախակի գործածումը էլ ավելի մեծ արտահայտվածությամբ դրական էֆեկտ է ունեցել:

Հիշեցնենք, որ հյուսվածքների վնասվածքների դեպքում հենց թրոմբոցիտների շնորհիվ է տեղի ունենում արյան մակարդումը:

Հետազոտությունը ներկայացվել է Ամերիկյան սրտաբանական ասոցիացիայի գիտական նստաշրջանի շրջանակում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է