• Latest news

Տաք թեյը կամ սուրճը կարող են կրկնակի մեծացնել քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը

21 մարտի, 2019  09:35

Տաք թեյի կամ սուրճի գործածումը կարող է կրկնակի մեծացնել կերակրափողի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը: Ընդ որում՝ նրանց շրջանում, ովքեր պարբերաբար խմում են տաք ըմպելիքներ, որոնց ջերմաստիճանն անցնում է 60° C-ից, կերակրափողի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը մեծանում է մինչեւ 90 տոկոսով:

Թեհրանի բժշկական համալսարանի (Իրան) գիտնականները հետազոտություն են անցկացրել, որի շրջանակում հետեւել են 45-ից մինչեւ 75 տարեկան 50045 կամավորների: Այդ ժամանակահատվածում (2004-2017 թվականներ) փորձարկվողների շրջանում հայտնաբերվել է կերակրափողի քաղցկեղի 317 նոր դեպք: Ընդ որում՝ նորագոյացությունները 2,4 անգամ ավելի հաճախ են հայտնաբերվել նրանց շրջանում, ովքեր տաք ըմպելիքներ են խմել, որոնց ջերմաստիճանը հասել է մինչեւ 75° C-ի:

Իրականացված հետազոտությունն իր տեսակի մեջ միակն է: Գիտնականները նշում են, որ առողջապահության ոլորտը կարգավորող գերատեսչությունները դրա արդյունքները պետք է ի գիտություն ընդունեն: Մասնագետների կարծիքով՝ թեյի կամ սուրճի լավագույն ջերմաստիճանը 60° C է, ինչը ցածր է Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության խորհուրդ տվածից (65° C):

Թեյը կամ սուրճը փոքր-ինչ սառեցնելու համար փորձագետները խորհուրդ են տալիս ավելացնել մի փոքր սառը կաթ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է