Մսի սիրահարների գլխավերեւում ամպեր են կուտակվել: Նոր հետազոտության համաձայն՝ ամեն օր մեծ քանակությամբ մսի օգտագործումը կարող է բավականին բացասաբար ազդել առողջության վրա: Այսպիսով՝ բեկոնի ընդամենը 6 կտորը, 3 նրբերշիկը կամ 200 գ սթեյքը բավական են վաղաժամ մահվան վտանգը մեծացնելու համար:
Արեւելյան Ֆինլանդիայի հետազոտության համաձայն՝ օրական ավելի քան 200 գ միս կերած տղամարդկանց մոտ առաջիկա 20 տարում մահվան հավանականությունը 23 տոկոսով ավելի բարձր է, ի տարբերություն նրանց, ովքեր օրական ընդամնեը 100 գ միս են օգտագործել: Հատկապես վտանգավոր է կարմիր միսը, որի օգատգործումը կապված է սրտի եւ աղիքների հիվանդության հետ:
Բրիտանիայի Առողջապահության նախարարությունը խորհուրդ է տալիս օրական ոչ ավել, քան 70 գ կարմիր կամ վերամշակված միս, ինչը փաստացի համընկնում է Քաղցկեղի հետազոտման ամերիկյան ինստիտուտի խորհրդի հետ (72 գ): Կարմիր մսում ավելի շատ են հագեցած ճարպերը, քան հավի կամ հնդկահավի մսում, իսկ վերամշակված միսն, ըստ Բրիտանիայի Առողջապահության ազգային ծառայության, կարող է մեծացնել աղիքիների քաղցկեղի վտանգը:
Հետազոտության շրջանակում ֆինն գիտնականները վերլուծել են 42-60 տարեկան 2641 տղամարդկանց տվյալները: Դիտարկումներն անցկացվել են 22 տարվա ընթացքում, այդ ընթացքում մահացել է 1225 կամավոր:
Պարզվել է, որ վաղաժամ մահվան վտանգը բարձր է եղել նրանց շրջանում, ովքեր մեծ քանակությամբ կենդանական ծագման սպիտակուցներ են օգտագործել: Խոսքը հենց մսի մասին է, քանի որ ձուկը, կաթնամթերքը եւ ձվերը վտանգ չեն ներկայացրել:
Գիտնականները նշում են, որ մեծ քանակությամբ մսի օգատգործումը վտանգավոր է երկրորդ տիպի դիաբետով, սրտանոթային հիվանդություններով կամ քաղցկեղով հիվանդների համար:
Հետազոտության արդյուքնները հրապարակվել են The American Journal of Clinical Nutrition ամսագրում:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր