• Latest news

Գիտնականները առանց մեծ քանակությմաբ աղ ավելացնելու ուտելիքն աղի դարձնելու անվտանգ միջոց են գտել

15 ապրիլի, 2019  23:49

Քիչ քանակությամբ աղ պարունակող մթերքներն  ավելի օգտակար են առողջության համար, սակայն շատ մարդկանց դուր չի գալիս նրանց համը: Այժմ գիտնականները գտել են ուտելքիի աղի համը պահպանելու միջոցն առանց իսկական աղի ավելացման: Փորձը ցույց է տվել, որ նոր տեխնոլոգիայով պատրաստված մթերքները դրանք փորձող կամավորների համար յուրահատուկ հաճելի համ են ունեցել:

Սովորական աղը փոխարինող խառնուրդը  գրեթե մեկ քառորդով կազմված է կալցիումի քլորիդից: Այն ստեղծել եւ փորձարկել է Վաշինգտոնի համալսարանից պրոֆեսոր Կարոլին Ռոսը: Աշխատանքի ընթացքում նա գործընկերների հետ միասին փնտրել է իդեալական խառնուրդ, որը կառանձնանար նատրիումի քլորիդի ցածր պարունակությամբ:

Անալիզի են ենթարկվել նաեւ այն խառնուրդները, որոնք արդեն օգտագործվում են սննդային արդյունաբերությունում:

Դրանց թվում կալցիումի քլորիդ եւ կալիումի քլորիդ պարունակող խառնուրդներ են: Վերջինս կանոնավոր օգտագործման դեպքում թույլ է տալիս նվազեցնել արյան ճնշումը, սակայն տհաճ՝ դառը համ ունի:

Պրոֆեսոր Ռոսը համտեսողների խումբ է հավաքել, որպեսզի հասկանա, թե որ խառնուրդն է տարբերվում հաճելի համով (աղով համեմել են ջուրը եւ տոմատի ապուրը):

Արդյունքում համտեսողնբերը հավանել են 78 տոկոսով նատրիումի քլորիդից եւ 22 տոկոսով կալցիումի քլորիդից բաղկացած խառնուրդը:

Համով խառնուրդը գրեթե չի տարբերվել 100 տոկոսանոց նատրիումի քլորիդից: Իսկ կալիումի քլորիդը միանգամից նվազեցրել է խառնուրդի համային որակները, անգամ փոքր կոնցենտացիայով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է