Օքսֆորդի համալսարանը նշել է մթերքներ, որոնք աղիքների քաղցկեղ են առաջացնում: 6-ամյա զանգվածային հետազոտության համաձայն՝ կարմիր եւ վերամշակված մսի ամենօրյա օգտագործումը կարող է զարգացնել տվյալ տեսակի քաղցկեղի զարգացման վտանգը:
Հետազոտության շրջանակում վերլուծվել են ավելի քան 500 հազար մարդու տվյալներ: 6 տարում հայտանբերվել է աղիքների քաղցկեղի 2609 դեպք:
Ընդ որում այն անձանց մոտ, ովքեր ամեն օր 76 գ կարմիր եւ վերամշակված միս են օգտագործում, չարորակ նորագոյացությունների զարգացման վտանգը 20 տոկոսով բարձր է ի տարբերություն նրանց, ովքեր 21 գրամ եւ ավելի քիչ են ուտում:
Ամեն օր 54 գ կարմիր մսի օգտագործման դեպքում աղիքների քաղցկեղի զարգացման վտանգը 15 տոկոսով բարձր է ի տարբերություն այն մասնակիցների, որոնք 8 գ-ից ավել չեն օգտագործում:
Այն անձանց շրջանում, ովքեր օրական 29 գ վերամշակված միս են կերել, օնկոլոգիկաան հիվանդության վտանգը 19 տոկոսով բարձր է, քան նրանց մոտ, ովքեր սահմանափակվել են 5 գ-ով:
Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են International Journal of Epidemiology ամսագրում:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր