• Latest news

Նախաճաշը բաց թողնելը եւ ուշ ընթրիքը սրտի համար վտանգավոր են

19 ապրիլի, 2019  20:29

Նախաճաշը բաց թողնելը, ինչպես նաեւ ուշ սնվելը բացասաբար է անդրադառնում սրտի նոպա տարած անձանց առողջության վրա: Սրտաբանների եվրոպական միության հետազոտության համաձայն՝ նման վնասակար սովորությունները 4-5 անգամ մեծացնում են սրտի կրկնակի կաթվածի եւ սրտի նոպայից հետո մեկ ամսում վաղ մահանալու հավանականությունը:

Սան Պաուլուի պետական համալսարանից (Բրազիլիա) բժիշկ Մարկոս Մինիկուչին նշում է, որ ընթրիքի եւ քնի միջակայքը պետք է կազմի նվազագույնը 2 ժամ: Ընդ որում՝ նախաճաշը պետք է կազմի կալորիաների օրական գործածման 15-35 տոկոսը: Մասնագետների կարծիքով՝ ցանկալի է նախաճաշի մեջ ներառել կաթնամթերք (կաթ, յոգուրտ կամ պանիր), ածխաջրեր (հատիկավոր ցորենի հաց, բուլկի, ձավարեղեն) եւ մրգեր:

Հետազոտությանը մասնակցել է 113 պացիենտ, որոնց միջին տարիքը եղել է 60 տարեկան: Փորձարկվողների 73 տոկոսը կազմել են արական սեռի անձինք: Կորոնար ինտենսիվ թերապիայի բաժանմունք ընդունվելիս կամավորները պետք է հայտնեին իրենց սննդակարգի մասին: Պարզվել է, որ սրտի նոպայից հետո կանխատեսումը զգալիորեն վատթարացրել է հենց նախաճաշը բաց թողնելը՝ ուշ ընթրիքի հետ միասին:

«Եթե ցանկանում ես երկար ապրել, ապա պետք է նախաճաշես թագավորի նման»,- ամփոփել է Մինիկուչին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է