• Latest news

«Սպիտակ մահ». Ֆրանսիայում արգելել են շոկոլադում եւ մաստակում օգտագործվող E171 սննդային հավելումը

19 ապրիլի, 2019  19:26

Ֆրանսիան արգելք է սահմանել սննդային արդյունաբերությունում տիտանի օքսիդի օգտագործման համար, որը փաթեթավորումների վրա նշվում է որպես E171: Արգելքն ուժի մեջ կմտնի հաջորդ տարվանից:

E171-ը կիրառվում է արտադրանքին սպիտակ գույն հաղորդելու համար: Դրանք կարող են լինել օրինակ սոուսները, շոկոլադը, հրուշակեղենային գլազուրը, մաստակը, ատամի մածուկը, արեւապաշտպան քսուքը: Մասնագետները նշում են, որ ուտելու դեպքում տիտանի օքսիդը վնաում է աղիքները եւ ներթափանցում թոքեր եւ լյարդ:

Անցկացված հետազոտությունների համաձայն՝ 100 օրվա ընթացքում տվյալ  սննդային հավելումն օգտագործելու դեպքում առնետների մոտ 40 տոկոսով մեծացել է քաղցկեղի զարգացման վտանգը:

Հատկանշական է, որ առաջինն ով նշել է օրգանիզմի վրա E171-ի բացասական ազդեցության մասին, դարձել է Ֆրանսիայի Գյուղատնտեսական հետազոտությունների ազգային ինստիտուտը:

Ֆրանսիայի էկոնոմիկայի եւ բնապահպանության նախարարությունները համատեղ հայտարարությունում  նշել են, որ չեն բավականացնում գիտական տվյալները, որոնք ապացուցում են, որ հավելումն անվտանգ է մարդու համար եւ անհնար է պարզել դրա օրական ընդունելի դոզան:

Արտադրողներին խորհուրդ է տրվում անցում կատարել այլընտրանքային սննդային հավելումներին:

Ավելի վաղ ֆրանսիայում հրաման էր ընդունվել տիտանի երկօքսիդ պարունակող սննդամթերքների վաճառքի դադարեցման մասին:

 

 

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է