• Latest news

Ինչպե՞ս պետք է սնվել ճարպակալումից եւ դիաբետից պաշտպանվելու համար

26 ապրիլի, 2019  11:00

Ժամանակի սահմանափակ հատվածում սնունդ ընդունելը նվազեցնում է 2-րդ տեսակի դիաբետի առաջացման վտանգը։ Այս մասին տեղեկացնում են Ադելաիդայի համալսարանի եւ Առողջապահության եւ բժշկական հետազոտությունների հարավավստրալական ինստիտուտի գիտնականները։

Հետազոտությանը, որի արդյունքները հրապարակվել են Obesity ամսագրում, մասնակցել է 15 մարդ, որոնք, համաձայն փորձի պայմանների, կարող էին ուտել առավոտյան ժամը 8.00-ից մինչեւ 17.00-ն, կամ կեսօրից մինչեւ 21.00-ն։ Ընդ որում՝ նրանք օգտագործում էին իրենց համար սովորական կերակուր։ Ամեն օր չափում էին կամավորների գլյուկոզայի մակարդակն արյան մեջ։ Պարզվեց, որ սնունդ ընդունելու 9-ժամյա «պատուհանը» բարելավում է նյութափոխանակությունը եւ արյան մեջ գլյուկոզայի անհրաժեշտ մակարդակի պահպանումը։ Ավելին, դա օգնում է նիհարել։

Մասնագետների խոսքով՝ արդյունքները ցույց են տալիս, որ դիաբետի զարգացման վտանգը կարելի է նվազեցնել՝ չհրաժարվելով սիրած մթերքներից։ Օրվա որոշակի ժամերին սնվելը թույլ է տալիս նվազեցնել ածխաջրերի ռեզիստենտությունը։ Բայց գիտնականներն ընդգծում են, որ անհրաժեշտ են հետագա հետազոտություններ՝ հաստատելու համար մոտեցման արդյունավետությունը շատ օրերի պարագայում։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է