• Latest news

Գիտնականները նշել են հացի անսպասելի վտանգավորության մասին

26 ապրիլի, 2019  12:23

Պրոպիոնատի պարբերական գործածումը, որն օգտագործվում է հացաբուլկեղենային արտադրանք պատրաստելիս, կարող է առաջացնել հորմոնալ խանգարումներ, ինչպես նաեւ մեծացնել ճարպակալման եւ դիաբետի զարգացման հավանականությունը: Այս մասին նշված է Հարվարդի համալսարանին առընթեր Հանրային առողջապահության դպրոցի կայքում հրապարակված մամուլի հաղորդագրության մեջ:

Փորձի ժամանակ գիտնականների միջազգային խումբը մկների օրգանիզմ է մտցրել կարճաշղթա ճարպաթթու, որը կանխում է հացի վրա բորբոսի հայտնվելը: Արդյունքում լաբորատոր մկների մոտ դիտվել է սիմպատիկ նյարդային համակարգի ակտիվության մեծացում, ինչն իր հերթին բերել է այնպիսի հորմոնների մակարդակի աճի, ինչպես գլյուկագոնի, նորադրենալինի եւ ճարպաթթուների փոխադրող սպիտակուցի (FABP4): Կրծողների լյարդի բջիջները ավելի շատ են գլյուկոզա արտադրել, ինչի հետեւանքով զարգացել է հիպերգլիկեմիա՝ շաքարային դիաբետի նշանն է:

Հետազոտության երկրորդ մասին մասնակցել է 14 առողջ կամավոր, որոնց բաժանել են 2 խմբի: Դրանցից մեկում ընդգրկվածները ստացել են պրոպիոնատի մեկ գրամ պարունակող կերակուր, իսկ մյուսում ընդգրկվածները՝ պլացեբոյով կերակուր: Արյան նմուշներ են վերցվել ուտելուց առաջ, ուտելուց հետո 15 րոպեի ընթացքում եւ 4 ժամվա ընթացքում յուրաքանչյուր 30 րոպեն մեկ: Պարզվել է, որ պրոպիոնատով մթերքների գործածումը մեծացրել է նաեւ մետաբոլիկ խանգարումներ առաջացնող հորմոնների արտադրումը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել