• Latest news

Գիտնականները նշել են հացի անսպասելի վտանգավորության մասին

26 ապրիլի, 2019  12:23

Պրոպիոնատի պարբերական գործածումը, որն օգտագործվում է հացաբուլկեղենային արտադրանք պատրաստելիս, կարող է առաջացնել հորմոնալ խանգարումներ, ինչպես նաեւ մեծացնել ճարպակալման եւ դիաբետի զարգացման հավանականությունը: Այս մասին նշված է Հարվարդի համալսարանին առընթեր Հանրային առողջապահության դպրոցի կայքում հրապարակված մամուլի հաղորդագրության մեջ:

Փորձի ժամանակ գիտնականների միջազգային խումբը մկների օրգանիզմ է մտցրել կարճաշղթա ճարպաթթու, որը կանխում է հացի վրա բորբոսի հայտնվելը: Արդյունքում լաբորատոր մկների մոտ դիտվել է սիմպատիկ նյարդային համակարգի ակտիվության մեծացում, ինչն իր հերթին բերել է այնպիսի հորմոնների մակարդակի աճի, ինչպես գլյուկագոնի, նորադրենալինի եւ ճարպաթթուների փոխադրող սպիտակուցի (FABP4): Կրծողների լյարդի բջիջները ավելի շատ են գլյուկոզա արտադրել, ինչի հետեւանքով զարգացել է հիպերգլիկեմիա՝ շաքարային դիաբետի նշանն է:

Հետազոտության երկրորդ մասին մասնակցել է 14 առողջ կամավոր, որոնց բաժանել են 2 խմբի: Դրանցից մեկում ընդգրկվածները ստացել են պրոպիոնատի մեկ գրամ պարունակող կերակուր, իսկ մյուսում ընդգրկվածները՝ պլացեբոյով կերակուր: Արյան նմուշներ են վերցվել ուտելուց առաջ, ուտելուց հետո 15 րոպեի ընթացքում եւ 4 ժամվա ընթացքում յուրաքանչյուր 30 րոպեն մեկ: Պարզվել է, որ պրոպիոնատով մթերքների գործածումը մեծացրել է նաեւ մետաբոլիկ խանգարումներ առաջացնող հորմոնների արտադրումը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է