• Latest news

Գիտնականները պարզել են, թե որ ածխաջրերն են վտանգավոր կանանց համար

3 մայիսի, 2019  21:08

Բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունեցող մթերքները կրկնակի անգամ մեծացնում են սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման վտանգը կանանց շրջանում: Այդ մասին վկայում են Ազգային օնկոլոգիական ինստիտուտի գիտնականների հետազոտության արդյունքները, որոնք հրապարակվել են Archives of Internal Medicine պարբերականում:

Հետազոտության շրջանակներում վերլուծվել էին ավելի քան 15 հազար տղամարդկանց եւ 32 հազար կանանց սննդակարգն ու առողջական վիճակի ցուցիչները: 8 տարի տեւած դիտարկումների արդյունքում հաստատվել էր, որ բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով մթերքներ օգտագործող կանանց մոտ սրտի եւ անոթների հետ կապված խնդիրների առաջացման վտանգը երկու անգամ բարձր է (ի տարբերություն կանանց, որոնց սննդակարգում այդ մթերքները հասցված են զրոյի): Տղամարդկանց պարագայում այդօրինակ կապը չի բացահայտվել:

Մասնագետները գտնում են, որ այդ բացասական ազդեցությունը կապված է արյան մեջ ճարպաթթուների բարձր կոնցենտրացիայի եւ «լավ» խոլեստերինի ցածր մակարդակի հետ: Իր հերթին, դա հղի է կանանց արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացմամբ: Բանն այն է, որ էստրոգեն «կանացի» հորմոնն արագացնում է գլյուկոզայի արտադրման գործընթացը, մինչդեռ անդրոգեն «տղամարդու» հորմոնը՝ նվազեցնում:

Բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով մթերքների թվին են պատկանում, մասնավորապես, քաղցրավենիքը, խմորեղենն ու սպիտակ ալյուրից պատրաստված հացամթերքը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է