• Latest news

Ուզու՞մ եք, որ ձեր երեխան բարձր IQ ունենա. հղիության ընթացքում շատ ընկույզ կերեք

8 մայիսի, 2019  21:30

Բարսելոնի գլոբալ առողջապահության ինստիտուտի (ISGlobal) գիտնականները հետաքրքիր բացահայտում են արել. հղիության առաջին եռամսյակում ընկույզների օգտագործումը դրական է ազդում երեխայի կոգնիտիվ կարողությունների վրա: Փորձագետները դա բացատրում են նրանով, որ ընկույզը հարուստ է ֆոլաթթվով եւ անփոխարինելի ճարպաթթուներով, այթ դվում օմեգա-3-ով եւ օմեգա-6-ով:

Մասնագետները պարզել են, որ այն երեխաները, որոնց մայրերն  առաջին եռամսյակի ընթացքում ամեն օր երեք չափաբաժին 30 գր ընկույզ են օգտագործել, ավելի լավ են հանձնել կոգնիտիվ գործառույթների, ուշադրության եւ հիշողության թեստերը:

Ընդհանուր առմամբ հետազոտության մեջ ընդգրկվել է 2200 զույգ մայր եւ երեխա: Սա առաջին նման հետազոտությունն  է, որում դիտարկվել են հղիության ժամանակ սննդի մեջ ընկույզների օգտագործման առավելությունները երկարաժամկետ հեռանկարում երեխայի նյարդային համակարգի զարգացման տեսանկյունից:

Փորձին ներգրավված հղի կանայք առաջին եւ երրորդ եռամսյակում ընկյուզ, նուշ,  գետնընկույզ, մայրու ընկույզներ եւ  պնդուկ են կերել:

Երեխաների զարգացումը գնահատվել է 18 ամսականում, ինչպես նաեւ 5 եւ 8 տարեկանում:

Պարզվել է, որ երեխայի կոգնիտիվ կարողությունների վրա ամենամեծ դրական ազդեցությունն ունեցել է առաջին եռամսյակում ընկույզի օգտագործումը: Խորհուրդ տրվող չափը շաբաթական 30 գ. երեք չափաբաժին ընկույզն է:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են European Journal of Epidemiology ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է