• Latest news

Կծու կարմիր պղպեղն օգնում է ախորժակի վերահսկմանը. հետազոտություն

11 մայիսի, 2019  17:02

Սննդակարգի մեջ կծու պղպեղի ներառումն օգնում է քաղցի զգացումը վերահսկելուն՝ նպաստելով գործածվող կալորիաների նվազեցմանը: Այս մասին հայտնում են Պերդյուի համալսարանի (ԱՄՆ) մասնագետները:

Նրանք հետազոտություն են կատարել օգտագործելով կայենյան պղպեղը, որը հետազոտողների հսկողությամբ ավելորդ քաշով մարդկանց երկու խումբը սնունդի մեջ է գործածել 1,5 ամիս: Ընդ որում՝ կծուի սիրահարները կծու կարմիր պղպեղը գործածել են 6 անգամ ավելի շատ, քան նրանք, որոնք կծու ուտելիքի հանդեպ անտարբեր են:

Արդյունքում պարզվել է, որ երկու խմբերում պղպեղի գործածման ֆոնին մեծացել է կալորիաների ծախսը: Ավելին՝ նույնիսկ այն մասնակիցները, որոնք սկզբնապես պղպեղ չէին սիրում եւ այն կերակուրի մեջ էին ավելացնում շատ քիչ, ցուցադրել են քաղցի զգացման նվազում: Նրանց ախորժակը յուղոտ, քաղցր եւ աղի սնունդի նկատմամբ զգալիորեն նվազել է:

Նրանք նաեւ հավելել են, որ պղպեղը, որպես ախորժակի նվազեցման եւ կալորիաների կլանման միջոց, առավել արդյունավետ է օգնում նրանց, որոնք սովորաբար սուր կերակուրներ չեն ուտում:

Հիշեցնենք, սակայն, որ աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների դեպքում կծու կերակուրը հակացուցված է: Եթե ցանկանում եք սննդակարգի մեջ կծու պղպեղ ավելացնել, անպայման բժշկի հետ խերհրդակցեք:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է