Լյարդի կողմից արտադրվող եւ ճարպային կուտակումների առաջացումը խթանող սպիտակուցը, կարող պատասխանատու լինել ճարպակալման զարգացման համար, պարզել են Ուխանի համալսարնի գիտնականները:
Հետազոտության ընթացքում գիտնականները նկատել են, որ երբ մկների լյարդում ոչ այդքան ակտիվ են առաջացել լիպիդները, անմիջապես ճարպային հյուսվածքում արագացել է ճարպաթթվի սինթեզը եւ ճարպակալում զարգացել:
Գենետիկ անալիզի ժամանակ գիտնականները հայտնաբերել են լյրադի արտադրած Gpnmb սպիատկուցը, հենց նա է ակտիվացրել սպիտակ ճարպում ճարպաթթվի սինթեզը, նվազեցրել էներգիայի ծախսը եւ բարձրացրել ինսուլինային կայունության ցուցանիշները:
Այդ ժամանակ գիտնականները որոշել են «անջատել» Gpnmb սպիտակուցը՝ մկների օրգանիզմ հատուկ հակամարմին մտցնելով, որն արգելափակել է լյարդում սպիտակուցի ակտիվությունը: Արդյունքում մկների քաշը նվազել է, կալորիաների այրման ժամանակ տաքության արտադրումն ավելացել է եւ ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը բարձրացել:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր