• Latest news

Ինչու՞ են հավկիթները խորհուրդ տալիս բանջարեղենի հետ ուտել

17 մայիսի, 2019  20:24

Հավկիթները խորհուրդ են տալիս բանջարեղենի հետ ուտել. այդպիսով օրգանիզմը կարող է մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ յուրացնել, ինչպես պնդում են Պեռդյուի համալսարանի գիտնականները:

Նրանց հետազոտության համաձայն՝ բանջարեղենի հետ ձվերի օգտագործման ժամանակ օրգանիզմի կողմից օգտակար նյութերի յուրացման աստիճանը զգալիորեն բարձրանում է: Մասնավորապես  կարոտինոիդիներ հակաօքսիդանտային նյութերի քանակը, որոնք պարունակվում են պոմիդորներում, հազարի տերեւներում եւ գազարում հավկիթների հետ օգտագործման ժամանակ կարող է 9 անգամ ավելանալ:

Գիտնականները փորձեր են անցկացրել, որոնց ժամանակ տղամարդիկ  բանջարեղենային աղցանների մի քանի տարբերակներ են կերել՝ առանց ձվերի եւ տարբեր քանակությամբ ձվերով:

Պարզվել է, որ աղցանում ձվերի ավելացման դեպքում օրգանզիմում ավելացել է բետա կարոտինի, ալֆա կարոտինի, լիկոպինի, լյուտեինի եւ զեակսանտինի յուրացումը: Ընդ որում լյուտեինի եւ զեակսանտինի աղբյուր է եղել ձվի դեղնուցը, իսկ մնացած նյութերը պարունակվել են բանջարեղենում:

Մասնագետները խորհուրդ են տալիս բանջարեղենային աղցաններում ավելացնել հավկիթներ: Նրանք հիշեցրել են, որ գազարում պարունակող բետա կարոտինը օրգանիզմում փոխակերպվում է A վիտամինի, որն օգնում է լավ տեսողություն եւ ուժեղ իմունային համակարգի պահպանմանը:

 

Պոմիդորներում պարունակվող լիկոպինը նպաստում է թոքերի, շագանակագեղձի, ստամոքսի քաղցկեղի ռիսկի զարգացման նվազմանը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է