• Latest news

Մշակված մթերքները նպաստում են չափից ավելի ուտելուն եւ գիրանալուն. հետազոտություն

17 մայիսի, 2019  15:25

Մշակված սնունդի գործածումը նպաստում է չափից ավելի ուտելուն եւ ճարպակալման տարածմանը, պարզել են ԱՄՆ առողջապահության ազգային ինստիտուտների մասնագետները: Հետաքրքիր է, որ թարմ մթերքները նման արդյունք չեն առաջացնում:

Վերահսկվող փորձարկմանը, որի մասին հրապարակվել է Cell Metabolism ամսագրում, մասնակցել է 20 մարդ, որոնց միջին տարիքը հասել է 31 տարեկանի: Յուրաքանչյուր կամավոր 2 շաբաթ նախ մշակված մթերք է ստացել, այնուհետեւ անցել է չմշակված մթերքների: Փորձարկվողները օրական 3 անգամ են սնվել, խմել են շշալցված ջուր եւ ամբողջ օրվա ընթացքում հասանելիություն ունեցել իրենց սննդակարգին համապատասխանող ուտեստների:

Մշակված սնունդը ներառել է չոր նախաճաշ, անքաշ կաթ՝ բջջանյութի, մարգարինի եւ մաֆինի (ամերիկյան կեքս) հավելմամբ: Այլընտրանքային սննդակարգը բաղկացած էր մրգերից, հատապտուղներից, ձիթապտղի յուղից եւ հունական յոգուրտից:

Պարզվել է, որ կամավորները առաջին երկու շաբաթներին օրական գործածել են 508 կիլոկալորիա ավելի շատ, քան հետազոտության հաջորդ օրերին: Նրանց քաշն ավելացել է մոտ 1 կիլոգրամով, նկատվել է նաեւ ճարպային շերտերի աճ: Սակայն նույն ժամանակահատվածում չմշակված սնունդի գործածումը առողջության ցուցանիշները նորմայի մեջ է վերադարձրել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է